Eating Gooseberry (Avala, Amla) regularly will help you maintain good health. Ayurveda suggests the recipe of "Moravala" (Amla ka murabba). But children don't like 'Moravala'. So this is a good and handy recipe of avala.
Ingredients:
Method:
Wash and pat dry avala. Grate these avala, shift in a big bowl. (Use glass or plastic bowl mostly.) Add sugar and salt. Mix well, cover it and keep overnight.
Next day, add grated ginger in it and mix well.
You can see.... avala discharged juice. Squeeze lightly, do not squeeze all juice. This juice can be drink with some water. Shift this grated aamala with juice into two big dishes.
Dry them in a strong sun. See this avala after drying 1st day.....
Dry them for 5 to 8 days under hot sunlight. Avala should get dried completely. Transfer dried grated amla candy into a glass or plastic air tight container.
Tips:
Ingredients:
- Gooseberry( Amla, Avala)- 500 gm
- Sugar- 1+ ¼ cup
- Ginger, grated ginger- 50 gm
- Salt- ¼ tsp
Method:
Wash and pat dry avala. Grate these avala, shift in a big bowl. (Use glass or plastic bowl mostly.) Add sugar and salt. Mix well, cover it and keep overnight.
Next day, add grated ginger in it and mix well.
Tips:
- If the avala is not well dried, they will not last longer.
- You may add some more ginger in it also.
- You may add 2 tsp cumin/jeera powder in it for a twist.
आवळ्याचा मावा किंवा कीस
साहित्य:
कृती:
टिपा:
- डोंगरी आवळे - ५०० ग्रॅम
- साखर - सव्वा कप
- आले, किसुन- ५० ग्रॅम
- मीठ- १/४ टिस्पून
कृती:
- आवळे स्वच्छ धुवा आणि पुसून घ्या. किसणीवर किसुन घ्या आणि मोठ्या वाडग्यात काढा. (शक्यतो काचेचा किंवा प्लॅस्टिकचा वाडगा वापरा.)
- त्यात साखर आणि मीठ घालावे. चांगले मिसळा आणि रात्रभर तसेच झाकून ठेवा.
- दुसऱ्या दिवशी, आले स्वच्छ धुवून पुसून घ्यावे. त्याची साले काढून किसावे. किसलेले त्यातआले घालावे व चांगले ढवळावे. थोडावेळ मुरु द्यावे.
- आवळा व आल्याचा रस सुटतो. (खरतरं त्या रसासकटच तो कीस सुकवायाचा असतो. पण त्यातला थोडासा रस काढून त्यात थोडे पाणी आणि किंचित मीठ टाकून तो सरबताप्रमाणे प्यावा. त्या ताज्या रसाची चव अप्रतिम लागते.)
- मोठ्या थाळ्यात किंव्हा प्लॅस्टिकच्या पेपरवर तो कीस रसासकट पसरावा.
- कडक उन्हात ५ ते ८ दिवस (प्रत्येक ठिकाणी उन्हाची तीव्रता वेगवेगळी असते म्हणून) अगदी खडखडीत वाळवावा.
- काचेच्या किंवा प्लॅस्टिकच्या हवाबंद बरणीत वाळलेल्या किस ठेवा.
टिपा:
- कीस जर पूर्ण वाळला गेला नाही तर तो फार काळ टिकत नाही.
- तुम्हाला आवडत असेल तर आल्याचे प्रमाण वाढवू शकता.
- वरील किसात २ टीस्पून जीऱ्याची पूड घातली तर एक वेगळी चव मिळेल.
No comments:
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!