Wednesday 3 September 2014

Rava Coconut Laddu

A traditional Maharashtrian Rava laddu with Konkani touch...........


Ingredients: 
  • Fine semolina (mahin rava)- 1 cup 
  • Freshly scraped coconut- 1 cup (Use only white part of the scraped coconut. ) 
  • Sugar- ¾ to 1 cup 
  • Water- ½ cup 
  • Golden raisins (kismis)- 1 tbsp 
  • Buchanania lanzan (charoli/chironji)- 1 tbsp
  • Mix small chunks of Almonds, Cashew and Pistachio- 1 tbsp (optional) 
  • Cardamom (elaichi) powder- ½ tsp 
  • Pure ghee- ¼ cup 

Method:
  • Heat ghee in a kadhai and add rava. Roast rava till color turns to pink and it releases an appetizing smell. 
  • Add grated coconut in rava mixture and roast over low-medium heat for 3 to 4 minutes. 
  • Add all dry fruits in it and saute for awhile. Remove it from the heat. 
  • Combine the sugar with water in another deep pan, mix well and cook till the sugar dissolves completely. It takes 3-4 minutes to become perfect one string sugar syrup. 
  • Switch off the gas. Now add rava mixture and cardamom powder into sugar syrup, mix well. Stir continuously to avoid lumps. 
  • After half an hr, the mixture becomes thick. 
  • Roll them into round balls. 
  • Cool and store in an air-tight container. 
Tip: Fresh coconut has a short life, so consume this laddu as soon as possible or store in refrigerator.

पाकातले रवा-खोबरे लाडू (नारळीपाकाचे लाडू)

साहित्य:
  • बारीक रवा- १ कप
  • ओले खवलेले खोबरे- १ कप  
  • पाणी- १/२ कप 
  • साखर- ३/४ कप ते १ कप 
  • साजूक तूप- १/४  कप 
  • वेलची पूड- १/२ टीस्पून 
  • चारोळ्या- १ टेबलस्पून 
  • मनुका/बेदाणे- १ टेबलस्पून 
  • बदाम,काजू,पिस्ता यांचे काप- १ टेबलस्पून (ऐच्छिक)
कृती:
  • रवा मंद ते मध्यम आचेवर तूपावर खमंग, गुलाबी रंगावर भाजून घ्यावा. रवा चांगला फुलाला पाहिजे नाहीतर लाडू कच्चट लागतात. 
  • त्यात खोबरे टाकून अजून ४-५ मिनिटे मंद ते मध्यम आचेवर भाजून घ्यावे. 
  • रवा-खोबरे भाजून झाले की त्यात सर्व ड्राय फ्रुट्स घालावेत व अजून थोडावेळ परतावे.  
  • पातेल्यात साखर आणि पाणी एकत्र करून उकळावे. साखर वितळली की ३-४ मिनिटात पाक (एकतारी  पाक हवा) तयार होतो.  
  • गॅस बंद करून त्यात रवा व वेलची पूड घालावी.
  • मिश्रण घट्ट होईपर्यंत सतत ढवळत रहावे. त्यामुळे गुठळ्या होणार नाहीत.  
  • २-३ तासांनी मिश्रण आळून लाडू वळण्याजोगे होईल. मग लाडू वळावेत. 
  • लाडू जास्त दिवस ठेऊ नयेत. ओल्या खोबऱ्यामुळे लाडू लवकर खराब होतात.  ५-६ दिवसांपेक्षा जास्त राहिले तर फ्रीज मध्ये ठेवावेत.

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!