Monday, 15 December 2014

Kothimbir Vadi ~ Maharashtrian Coriander Snack

An authentic Maharashtrian delicious, crispy and aromatic "Kothimbir Vadi" recipe, it's not only quick but very easy to make.



हि पाककृती मराठीतून वाचण्यासाठी इथे क्लिक करा.  


Ingredients:
  • Coriander leaves, roughly chopped- 1 large bunch (4 cups) 
  • Bengal gram flour (besan)- 2 ¼ cup 
  • Rice flour- 1 tbsp 
  • Turmeric powder- 1 tsp 
  • Asafoetida (hing)- ½ tsp 
  • Chili powder- 2 to 4 tsp 
  • Cumin powder- 1 ½ tbsp 
  • Sesame seeds- 2 tbsp 
  • Poppy seeds- 1 tsp 
  • Salt- to taste 
  • Oil to fry- as required + 1 tbsp 
  • Water- very little (less than 1 tbsp) 

Method:
  • Separate out coriander leaves from it stem. You may use tender and small stems. 
  • Then wash coriander leaves very and and drain off all excess water from that. 
  • After coriander leaves are dried off, chop them roughly.
  • Combine together chopped coriander leaves and all ingredients except oil and water. Mix well.
  • Heat 1 tbsp oil in small tadaka pan and pour on coriander mixture. Mix well with spoon.
  • Add little by little water to make soft dough (like smooth and thick batter).
  • After dough is formed, divide that in 2 equal balls.
  • And roll that in to oblong shape.
  • Apply little oil in pot or steamer. 
  • Put coriander rolls in to pot and steam them for 20 minutes. (I used micro-oven for steaming. It took 6 to 8 minutes.) Insert a knife or toothpick and if it comes out clean, the vadi is cooked well.
  • After 20 minutes, take out the steamed roll and allow them to cool down.
  • After that cools off, cut them in to small ¼ inch slices. 
  • Shallow fry or deep fry them till crisp and browned. Both are equally tasty. Deep fried more crispy. 
  • Serve Kothimbir Vadi hot with green chutney and tomato ketchup as a snack or as side in a meal.

Tips: 
  • You can steam them by other method too. Put this vadi mixture in the greased thali/stainless steel plate and flatten it out by pressing. The thickness of the batter should be about ½ inch. Stem it and cut them into diamond or square shape. Then fry till crisp. 
  • You may freeze these non-fried vadis. 

कोथिंबीर वडी
साहित्य: 
  • कोथिंबीर, कापुन- १ मोठी जुडी (अंदाजे ४ कप) 
  • बेसन- २ १/४ कप 
  • तांदळाचे पीठ- १ टेबलस्पून 
  • हळद- १ टिस्पून 
  • हिंग- १/२ टिस्पून 
  • मिरची पुड- २ ते ४ टिस्पून (आवडीप्रमाणे) 
  • जिरे पुड - १/२ टेस्पून 
  • तीळ - 2 टेबलस्पून 
  • खसखस- १ टिस्पून 
  • मीठ- चवीनुसार 
  • तेल- आवश्यकतेनुसार 
  • पाणी- फार थोडे (अगदी १ टेबलस्पून) 

कृती: 
  • कोथिंबीर निवडून घ्या. लहान, कोवळी देठे पण घ्या. 
  • कोथिंबीर धुवा आणि चाळणीत ठेऊन निथळून घ्या. पाणी निथळल्यावर कोथिंबीर चिरून घ्यावी. 
  • तेल आणि पाणी वगळता कोथिंबीर आणि सर्व साहित्य परातीत एकत्र करा. चांगले मिक्स करावे. 
  • १ टेबलस्पून तेल गरम करून मिश्रणात ओतावे. चमच्याने मिक्स करावे. 
  • थोडे थोडे पाणी घालावे आणि छान एकत्र मळून गोळा बनवा. 
  • त्याचे २ भाग करून लंबगोल आकाराचे गोळे/उंडे करा. 
  • भांड्याला आतून थोडे तेल लाऊन घ्या, त्यात ते गोळे ठेवा. 
  • २० मिनीटे वाफवुन घ्या. (मी मायक्रो-ओव्हन मध्ये वाफवले, साधारण ६ ते ८ मिनीटे लागतात.) 
  • वाफवून झाले कि त्या गोळ्यात सुरी किंव्हा टूथ-पिक टोचा, ती बाहेर स्वच्छ आली तर वडी शिजली आहे. 
  • थंड झाल्यावर साधारण पाव इंचाचे काप करा. 
  • वड्या सोनेरी रंगावर तळून (शालो फ्राय किंवा डीप फ्राय) घ्या. 
  • एक नाश्ता म्हणून हिरव्या चटणी आणि टोमॅटो केचपबरोबर किंवा जेवणात तोंडीलावणे म्हणुन कोथिंबीर वडी गरम सर्व्ह करावी. 

टिप:
दुसऱ्या पद्धतीने कोथिंबीर वडी करू शकतो. थाळीला तेल लाऊन त्यात कोथिंबीरीचे मिश्रण थापावे. वाफवून घेऊन थंड झाल्यावर चौकोनी वड्या पाडाव्यात.

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!