Tuesday 25 June 2013

Corn Fritters (Maka Pakoda)

Enjoy this hot corn fritters in a rainy days!! Corns also available huge in the monsoon



Ingredients:
  • Corn kernels-1 cup
  • Chopped onion-  ½ cup
  • Gram or Chickpeas flour (Besan)- ¼ cup
  • Rice flour-2 tsp
  • Ginger- 1 inch
  • Green Chilies, - 3 to 4
  • Cumin powder-1 tsp
  • Coriander powder- 1 tsp
  • Turmeric Powder : ½ tsp
  • Asafetida (hing)- ½ tsp
  • Red Chili Powder : ½ tsp
  • Chopped Fresh coriander - ½ cup
  • Salt to taste
  • Oil for deep frying

Method :
Grind the corn kernels, green chillies, ginger without water or very less water. Use food processor for better result.

Combine the ground corn, chopped onion, besan, rice flour, salt, above all spices and coriander in a mixing bowl. Add little water if required.

Take a small portion of this mixture and drop them into the hot oil. Put the mixture in batches (don’t put all at once).

Deep fry till fritters become golden brown and drain excess oil-using tissues.

Serve hot with tomato ketchup or spicy chutney.


मक्याची भजी

साहित्य :
  • मक्याचे दाणे - १ कप 
  • कापलेला कांदा - १/२ कप 
  • बेसन १/४ कप 
  • तांदुळाचे पीठ- २ टीस्पून 
  • आलं - १ इंचाचा तुकडा 
  • मिरच्या- ३ ते ४ 
  • जिरे पूड- १  टीस्पून 
  • धणे  पूड- १  टीस्पून 
  • हळद- १/२  टीस्पून 
  • हिंग- १/२  टीस्पून 
  • चिरलेली कोथिंबीर - १/४ कप 
  • मीठ चवीनुसार 
  • तेल- तळण्यासाठी आवश्यकतेनुसार 

कृती:
  • मक्याचे दाणे , मिरची आणि आल मिक्सरमध्ये पाणी न घालता भरड वाटा. फूड प्रोसेसर वापरलात तर छान भरड निघेल. 
  • वाटलेल्या मिश्रणात कांदा, कोथिंबीर, वरील सर्व मसाले, बेसन,तांदुळाचे पीठ, मीठ आणि आवश्यकतेनुसार थोडे पाणी टाकून सर्व एकत्र करा. 
  • नेहमीप्रमाणे सर्व भज्या तळुन घ्या. गरमागरम टोमाटो केचप किंवा कुठल्याही चटणीसोबत वाढा. पावसाळ्याची मजा लुटा. 

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!