Monday 14 January 2013

Tilgul Ladu (Sweet & Crispy Sesame Balls)

Happy Makar Sakranti !
मकर संक्रांतीच्या हार्दिक शुभेच्छा
तीळगूळ घ्या गोड गोड बोला !!
One of the auspicious festivals, Makar Sankranti is celebrated with whole enthusiasm all over Maharashtra. Makar Sankranti greetings are exchanged to each other with “Tilgul". People visit each other's house during Makar Sankranti and wish each other.



Ingredients:
  • White (polished) sesame seeds- 500gm 
  • Special jaggery- 500 gm (usually jaggery used for Tilgul is stickier than the normal jaggery and called 'chikkicha gul' in Marathi) 
  • Grated dry coconut- 1 cup (approx ½ portion dry coconut / 1 vati) 
  • Peanuts- 200 gm 
  • Cardamom powder- 2 tsp 
  • Clarrified butter (ghee/ sajuk tup)- 2 tbsp + some for greasing the hands 

Method:
  • Grate dry coconut from out side first and remove its black portion. Then grate it.
  • Dry roast grated coconut on low flame till light brown.
  • Dry roast peanuts. Do not burn them. Remove the skins of peanuts.
  • Crush them into small pieces. I use rolling pin to crush.
  • Dry roast sesame seeds over low heat. Stir continuously. Roast till they turned slight golden and you felt nice aroma.
  • Combine roasted sesame seeds, peanut crush, grated coconut & cardamom powder in a large size bowl or plate. Mix well.
  • In a clean, heavy-bottomed wok or nonstick pan, heat 2 tbsp ghee, add jaggery over medium/ low heat.
  • After some time, it starts bubbling up and changes to light red. You also feel aroma.
  • Check jaggery syrup by string (tar) test. It should be appear one string. Now the syrup is ready.
  • Pour above mixture immediately and mix well. This mixture is little sticky and thick.
  • Put heavy griddle on low flame and keep this wok on it. This way this mixture remains hot. 
  • Rub some ghee to the palm of your hands. When the mixture is still hot, take some in your palm. Roll into approx 1 inch diameter ball. Roll quickly, you can't roll easily if mixture become cold. 
  • Make all the ladoos and let them cool. They turn hard and crisp. Store in an airtight container.

Tip: Don’t burn anything, because any black portion in tilgul looks ugly.

तीळगुळ
साहित्य: 
  • तीळ (पॉलीशचे) - ५०० ग्रॅम 
  • चिक्कीचा गूळ- ५०० ग्रॅम 
  • शेंगदाणे- २०० ग्रॅम 
  • सुके खोबरे- १ वाटी/ कवड 
  • वेलची पूड- २ टिस्पून 
  • साजूक तूप- २ टिस्पून 

कृती: 
  • सुक्या खोबऱ्याच्या वाटीची बाहेरची बाजू किसून त्याचा काळा भाग काढून टाका. नंतर किसा, त्यामुळे पांढरे शुभ्र खोबरे मिळेल. मंद आचेवर नकरपवता हलकेसे भाजून घ्या. 
  • शेंगदाणे भाजून, सोलून घ्या. भरड कुट करा. मी त्यासाठी लाटणे वापरते. 
  • तीळ खमंग भाजून घ्यावेत. 
  • तीळ, शेंगदाण्याचा कुट, खोबरे आणि वेलचीपूड परातीत एकत्र करा. चांगले मिसळून ठेऊन द्या. 
  • जाड बुडाच्या कढईत किंव्हा नॉन-स्टिक पॅन मध्ये, २ टेस्पून तूप गरम करून गूळ घालावा. आच मध्यम असावी. 
  • सतत ढवळत राहावे, गूळ पूर्ण पातळ झाला कि थोड्या वेळाने तो फेसाळतो. नंतर त्याला उकळी येउन रंग बदलू लागेल, साधारण लालसर होऊन गुळाचा छान वास येऊ लागेल. आच कमी असावी. 
  • पाक तयार झाला आहे कि नाही हे पाहण्यासाठी गूळाचा जरासा पाक चमच्याने बाहेर काढून अंदाज घ्यावा. एकतारी पाक तयार व्हायला हवा. किंव्हा त्या पाकाची कडक गोळी झाली पाहिजे तर पाक तयार आहे असे समजावे. 
  • पाक झाला की त्यात तीळ, शेंगदाण्याचा कुट, खोबरे आणि वेलचीपूड चे मिश्रण घालून निट ढवळावे, आणि गरम असतानाच लाडू वळावेत, नाहीतर लाडू वळले जात नाहीत. लाडू वळताना हाताला थोडे तूप लावावे ज्यामुळे गरम मिश्रण हाताला चिकटणार नाही. 
  • मिश्रण थंड होऊ लागले तर जाड तवा गरम करा. नंतर गॅसची आच मंद करून तव्यावर मिश्रणाची कढई ठेवा. तिळगुळाचे मिश्रण सैल होऊ लागेल.  
  • सर्व लाडू वळून घ्या व त्यांना थंड होऊ द्या. नंतरच हवाबंद डब्यात भरून ठेवा. 

टीप: भाजताना काहीही जळऊ नका कारण तीळगुळात जर काळा भाग असेल तर चांगला दिसत नाही.









No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!