Upavasachi kadhi is normaly served with vari/samo rice. But it goes with any other dish.
Ingredients:
- Fresh and thick buttermilk- 2 cups
- Ginger, chopped- 1 inch piece
- Green chillies, chopped- 2 to 3
- Fresh coconut, scrapped- 2 tbsp
- Pure ghee - 1 tbsp
- Cumin seeds- 1 tsp
- Sugar- a pinch or to taste
- Salt- to taste
Method:
- Grind coconut, chilli and ginger without water if possible.
- Heat ghee in a kadhai. Add cumin seeds. When the splattering starts, add ground mixture. Saute for few seconds on low heat.
- Add Buttermilk in a kadhai. Add salt, sugar and start stirring on low-med heat.
- Do not boil much more, it becomes curdle or splits up.
- Switch off the gas when you see bubbles on sides of kadhai.
- Serve hot with vari/sama rice.
Tips:
- If buttermilk is not available, Combine 1 cup of sour curd and approx 1 cup of water, bit together.
- If you like little bit thick kadhi, you can use Singhara/Shingada flour. Combine 1 tbsp sighara flour and little buttermilk in a bowl and whisk together till become smooth paste. Mix this paste with buttermilk and make a kadhi
- You can use chopped fresh coriander for this kadhi if you eat coriander for fast.
उपवासाची कढी
साहित्य:
- ताज आणि घट्ट ताक - २ कप
- आलं, चिरून - १ इंचाचा तुकडा
- हिरव्या मिरच्या- २ ते ३
- ओले खोबरे, खोवुन- २ टेबलस्पून
- साजूक तूप- १ टेबलस्पून
- जिरे- १ टीस्पून
- साखर- चिमूटभर किंवा आवडीप्रमाणे
- मीठ- चवीनुसार
कृती:
- मिरच्या, आलं आणि खोबरे शक्यतो पाणी न वापरता किंवा जरासं पाणी घेऊन वाटून घ्या.
- कढईत तूप गरम करून जिरे टाका, जिरे तडतडले की मिरची-खोबऱ्याचे वाटण घालून जरासं परता.
- त्यात ताक, मीठ व साखर घाला. मंद आचेवर कढईच्या बाजूला बुडबुडे दिसेपर्यन्त गरम करा.
- उकळू नका. सतत ढवळत रहा.
- वरीचा भात किंवा उपवासाच्या थालीपीठासोबत गरमागरम वाढा.
टीप:
- ताक उपलब्ध नसेल तर १कप दह्यात साधारण १ ते दीड कप पाणी घालून चांगलं घुसळून ताक बनवा.
- कधी घट्ट हवी असेल तर ताकाला १ चमचा शिंघाडा पीठ लावा.
- उपासाला चालत असेल तर कोथिंबीर चिरून कढीत घाला.
No comments:
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!