Tuesday, 22 July 2014

Malwani Kombadi Rassa (Malwani Chicken Curry / Chicken Saguti)

Malwani Style Chicken Curry is not too much spicy but full of flavors. The taste of spices and blended really well with coconut.
This curry is the part very famous combo dish "Kombadi Vade". Literally translate to chicken curry and vade (multi-grains puri).





Ingredients:
  • Organic/desi chicken, washed and cubed- ½ kg (you may use regular broiler chicken) 
  • Turmeric powder- ½ tsp
  • Asafetida (Hing) - ¼ tsp
  • Onion, finely chopped- ¼ cup
  • Homemade Masala/ Malwani masala/ Sunday Masala- 5 to 6 tsp 
  • Bay leaf- 3
  • Oil- 4 tbsp
For green masala paste:-
  • Ginger- 2 inch piece
  • Garlic- 8 to 10 cloves
  • Green chillies- 1 or 2
  • Fresh coriander leaves- a handful or ¼ cup 
Mix all ingredients and grind with some water into fine paste.
For coconut paste:-
  • Oil- 2 tsp 
  • Chopped onion- ¼ cup
  • Fresh coconut, scraped or grated- ¼ cup
  • Dry coconut, grated- ¼ cup 
  • Poppy seeds (Khaskhas)- ¼ tsp
  • Black pepper corns- 6
  • Mace (Javitri)- 1 small
  • Coriander seeds- ½ tsp
  • Fennel seeds- ¼ tsp
  • Cloves- 3
  • Cinnamon stick- 1 inch piece
Heat oil in a pan, add all dry spices and chopped onion, saute for 2 minutes. Add grated coconut, saute until brown in color. Let this mixture cool, grind with some water into fine paste.


Method :
  • Marinate the chicken with masala, green masala paste, turmeric powder, hing and salt for minimum 30 minutes. 
  • Heat the oil in big pan or wok, add bay leafs and onion, saute till translucent. 
  • Add the marinated chicken and saute on high flame for 5 minutes. 
  • Add some water. Cover the wok with s.s. plate. Pour some water on a plate. Cook for 15-20 minutes on medium heat. 
  • Now add above mentioned coconut paste. Add some required water to adjust consistency of curry. Cover and cook on low to med heat for 30 to 45 minutes or till cooked. Stir occasionally. (Note this point: I used desi chicken here, it take more time to cook than broiler chicken.) 
  • Serve hot with rice, chapati, bhakari, amaboli or vade.


Notes:
  • Malwan is a place located in Kokan region of Maharashtra. It's a coastal area and its food has a strong influence of all the coastal staples including coconut and sea food. 
  • Malwani masala is easily available in the market. You can use aagari-koli masala. All masalas from Konkan region are quite similar in taste. But store bought masala can not give proper taste.
  • If you want thick curry, use ¼ cup extra coconut. You may use only dry or fresh coconut for this curry depends upon availability. 
  • You may add potato in this curry.


For recipe, click on the link- 
Vade: http://purvasfoodfunda.blogspot.in/2013/08/malwanii-vade-kombadi-vade-kokani-vade.html

मालवणी कोंबडी रस्सा/सागुती 
साहित्य:
  • गावठी कोंबडी - १/२ किलो (ब्रोइलर चिकन पण चालेल)
  • कांदा, चिरुन- १/४ कप 
  • हळद- १/२ टीस्पून 
  • हिंग- १/४ टीस्पून 
  • घरगुती मसाला किंव्हा मालवणी मसाला किंवा संडे मसाला - ५ ते ६ टीस्पून (आवडीनूसार कमी जास्त वापरा) 
  • तेल- ४ टे.स्पून 
  • तमालपत्र- ६
  • मीठ - चवीनुसार 
हिरवं वाटण-
  • आल- २ इंच 
  • लसुण- ८ ते १० पाकळ्या 
  • हिरवी मिरची- १ ते २
  • कोथिम्बिर- २ टेबलस्पून 
सर्व एकत्र करून थोड पाणी टाकून बारीक वाटून घ्या.

खोबऱ्याचे वाटण-
  • तेल- २ टीस्पून 
  • खवलेल ओल खोबर - १/४ कप 
  • किसलेले सुक खोबर-१/४ कप 
  • कांदा, चिरुन- १/४ कप 
  • लवंगा- ३
  • धणे- १/२ टीस्पून 
  • बडीशेप- १/४ टीस्पून 
  • खसखस- १/४ टीस्पून 
  • काळी मिरी- ६
  • जायपत्री- १ छोटी 
  • दालचिनी- २ इंचाचा तुकडा 
तेलावर सर्व खडे मसाले आणि कांदा टाकून १ मिनिट परतवा. त्यात खोबर टाकून खमंग भाजून घ्या. थंड झाल्यावर थोड पाणी टाकून बारीक वाटून घ्या.

कृती:

  • चिकन स्वच्छ धुउन आणि कापून घ्या. त्याला हळद, हिंग, मसाला, हिरवं वाटण आणि मीठ लाऊन व्यवस्थित चोळा. कमीतकमी अर्धा ते एक तास मुरत ठेवा.
  • कढई मध्ये तेल गरम करुन त्यात कांदा आणि तमाल पत्र टाका व कांदा गुलाबी होइस तो पर्यंत परता.
  • आता चिकन घालुन चांगले ५ मिनिटे मोठ्या आचेवर खमंग परता.
  • त्यात जरुरीप्रमाणे पाणी घाला. झाकणावर पाणी ठेऊन मध्यम आचेवर १५- २० मिनिटे शिजू द्या.
  • मग वाटण टाकून व्यवस्थित हलून घ्या. ३० ते ४५ मिनिट मंद आचेवर झाकण लाऊन शिजवुन घ्या.
  • मधेमधे हलवत रहा. जरुरीनुसार गरम पाणी टाका. झाकानावरचे टाकले तरी चालेल. चव घेऊन मिठाचे प्रमाण पहा. (पण लक्ष्यात ठेवा, नेहमीच्या चिकनपेक्षा गावठी कोंबडी शिजायला जास्त वेळ लागतो. )
  • गरमागरम रस्सा वडेआंबोळी किंव्हा भातासोबत वाढा. 



टीपा :
  • रस्सा घट्ट हवा असेल तर खोबऱ्याचे प्रमाण वाढवले तरी चालेल पण त्या प्रमाणात थोडा मसालाही वाढवायला लागेल. 
  • नुसते ओले किंव्हा नुसते सुके खोबरे घेतले तरी चालते पण दोन्ही घेतल्यामुळे रस्सा चवीला चांगला लागतो. 
  • मालवणी मसाला बाजारात उपलब्द्ध आहे. अगदी आगरी-कोळी मसाला वापरला तरी चालेल. कोकणातले हे मसाले थोड्याफार फरकाने चवीला सारखेच असतात. मात्र घरगुती मसाले पदार्थाला जी चव देतात ते विकतचे मसाले देऊ शकत नाहीत.  
  • आमचे मुळगाव रत्नागिरी जिल्ह्यातील असल्यामुळे माझा घरगुती मसाला हा मालवणी मासाल्यासारखाच आहे. नक्की वापरून पहा. 

1 comment:

bristol plasterers said...

I love this recipe. One of my favorites. Thank you for sharing this.


Simon

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!