Make these quick, easy and delicious Khoya Modaks and make happy to Ganpati bappa and your family.
Ingredients:
Method:
साहित्य :
कृती :
Ingredients:
- Crumbed or grated khoya (mava/khava)- 1 cup
- Sugar- ½ to ¾ cup
- Mix dryfruits, crushed- 2 tbsp (optional)
- Cardamom (elaichi) powder- ½ tsp
- Desi ghee (for grease the modak moulds)- as required
- Combine the khoya and sugar in a heavy bottomed pan and cook on a low flame, stirring continuously till the sugar dissolves and the khoya starts melt.
- Stir continuously till the mixture thickens and begins to leave the sides of the pan. After 15-20 minutes, moisture has completely evaporated.
- Remove from the flame, add the cardamom powder and mix well. Allow it to cool.
- Shape into even sized rounds and give the shape of modak using a modak mould.
खव्याचे मोदक
साहित्य :
- खवा/मावा - १ कप
- बारीक साखर- १/२ ते ३/४ कप
- वेलची पूड- १/२ टीस्पुन
- साजूक तूप- मोदकाच्या मोल्डला लावण्यासाठी
कृती :
- खवा मळून घेवून त्यात साखर मिसळावी .
- जाड बुडाचे पातेले किंव्हा नॉन-स्टिक प्यान घेवून त्यात खवा घालून मंद गॅस वर ढवळत राहावे. साखर पूर्ण विरघळेल आणि खवा पातळ होऊ लागेल.
- मधून मधून गोळी होत आली का पहावी, गोळी करताना मावा बोटाला चिकटता कामा नये. गोळी झाली कि गॅस बंद करून पातेले खाली उतरावे.
- वेलची पूड घालावी व नीट मिक्स करावे.
- मावा थंड होवू दयावा.
- छोटे मोदकाचे मोल्ड बाजारात मिळतात. त्यात थोडेसे तूप लावून खवा दाबून भरावा.
- अश्या प्रकारे सर्व मोदक करून घ्यावेत.
No comments:
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!