Wednesday 11 December 2013

Fresh Turmeric And Ginger Pickle

An unusual and beneficial recipe of pickle.....must try!
Fresh turmeric root can provide enough nutrients to help you keep away from anaemia, neuritis, memory disorders and offer protection against cancers, infectious diseases, high blood pressure and strokes.
Ayurveda gives ginger the status of a virtual medicine chest. That’s because this wonder spice has time-tested digestion-friendly properties, in addition to its numerous other health benefits.


Fresh Turmeric roots:


Ingredients: 
  • Fresh Turmeric root, chopped- 1 ½ cup 
  • Ginger, chopped- 1 cup 
  • Green chilies, cut- ½ cup 
  • Juice of lemon- 3 to 4
  • Salt- 4 tsp 
  • Fenugreek seeds- 8 to 10 kernels 
  • Mustard seeds- ½ cup 
  • Asafoetida (Hing)- 1 tsp 
  • Oil- 1 cup or as required

Method:
  • Wash, pat dry and peel the turmeric roots and ginger, chop into small chunks. Wash and cut green chilies.


  • Combine turmeric, ginger and green chilies chunks. Add lemon juice, salt, mix well and keep it covered for overnight. 
  • Dry roast mustard seeds till feel a nice aroma. Do not burn, otherwise they tastes bitter in pickle. Let it cool and crush or grind coarsely. 
  • Add crushed mustard seeds next day and give a nice stir. 
  • Heat 1 tbsp oil in small pan, add fenugreek seeds and saute a while. Switch off the gas and add hing. Pour this on pickle and mix all nicely. 
  • Heat oil till it smokes. Switch off the gas. When oil come to room temperature, add this oil in pickle mixture bowl and mix well.
  • Transfer the pickle into clean, sterilise, dry and airtight glass jar. 
  • Pickle needs sufficient oil on the top, means pickle fully covered with oil. If required, add more oil. Never add raw oil directly. 
  • Marinate this pickle for approx 1 month. Stir pickle in between, once in a day. 

Tips:
  • Sometimes I use both types of Turmeric i.e. turmeric and White Turmeric/Mango Ginger. White Turmeric/Mango Ginger or Amba Haldi/Aambe Halad is nice and sour in taste. But sometimes mango ginger is bitter, so taste it before use.
  • My version of this pickle is not too spicy. I want to feel the real taste of turmeric and ginger. But you may make it more spicy. Add more chillies upto 1½ cup. 
  • If you do not want more oil in pickle. Once it marinated well, strain oil from pickle with fine plastic strainer and refrigerate. Pickle with less oil will stay fresh for long time in refrigerator. (This remaining oil can be used in other pickle or in making aachari subji or other aachari recipes.) 
  • According to your preference you can grate the turmeric and ginger, instead of chopping. 
  • You can use rock salt (saindhav namak) instead of regular salt. 
  • I bought 250 gm turmeric roots but I got 1 ½ cup chopped chunks from them after peeling and removing messy part of roots. You may be get more than or less than from 250 gm turmeric roots. It's depend upon turmeric root quality. 



ओली हळद आणि आल्याचे लोणचे

साहित्य: 
  • ओली हळद व आंबे हळद, बारीक चिरून- १ १/२ कप 
  • आले, बारीक चिरून- १ कप 
  • हिरव्या मिरच्या, बारीक चिरून- १/२ कप 
  • मीठ- ४ टीस्पून किंवा चवीनुसार 
  • लिंब- ३ ते ४
  • मेथी दाणे- ८ ते १० दाणे 
  • मोहोरी- १/२ कप 
  • तेल- १ कप किंवा  गरजेनुसार 
  • हिंग- १ टीस्पून
कृती: 
  • मी काही वेळा हळद व आंबे हळद अश्या दोन प्रकारची हळद वापरून सुद्धा हे लोणचे केले आहे. आंबे हळदीने छान आंबट चव येते, पण चाखून पाहावी लागते आधी कारण आंबे हळद कधीकधी कडू असते. 
  • मोहोरी मंद आचेवर भाजून घ्यावी. करपवू नये अन्यथा कडवट होते. खलबत्त्यात कुटून घ्यावी. खलबत्ता नसेल तर मिक्सरवर भरड दळावी. 
  • ओली हळद व आले स्वच्छ धुवून सोलावे, कोरडी करून चिरून घ्यावे. हिरव्या मिरच्या बारीक चिरून घ्याव्यात. 
  • एका वाडग्यात चिरलेली हळद, चिरलेले आले, चिरलेल्या हिरव्या मिरच्या, लिंबाचा रस व मीठ असे सर्व एकत्र करावे. छान मिक्स करावे. रात्रभर किंव्हा ५-६ तास तसेच ठेवावे. 
  • दुसऱ्या दिवशी त्यात कुटलेली मोहोरी टाकून मिक्स करावे. 
  • कढल्यात १ टेबलस्पून गरम करून त्यात मेथी दाणे परतून घ्यावेत. गॅस बंद करून हिंग टाकावी. हिंग फुलला पाहिजे. हि फोडणी लोणच्यावर ओतून  छान मिक्स करावे. 
  • स्वच्छ, सुक्या व हवाबंद काचेच्या बरणीत भरून ठेवावे.
  • छोट्या पातेल्यात तेल वाफ/धूर येईपर्यंत गरम करावे. तेल पूर्ण थंड झाल्यावर लोणच्याच्या बरणीत ओतून खाली-वर हलवावे.  
  •  लोणचे बरणीत भरल्यावर वर तेलाचा थर हवा नाहीतर बुरशी येते. (तेल कमी पडल्यास तेल वाढवावे. कच्चे तेल लोणच्यात कधीही घालू नये. तेल गरम करून थंड झाल्यावरच लोणच्यात टाकावे.) 
  • हे लोणचे मुरायला जरा जास्त वेळ लागतो. अंदाजे १ ते दीड महिना लागेल, नाहीतर कडू लागत. 

टीपा :
  • हळद व आले सोलून किसून घेतली तरी चालते. मग मिरच्याही अगदी बारीकच चिराव्यात. 
  • मी तयार केलेले हे लोणचे फार तिखट नाही. कारण मला हळदीचा व आल्याचा खरा स्वाद अनुभवायाचा होता. पण ज्यांना तिखट आवडत असेल तर त्यांनी मिरच्यांचे प्रमाण वाढवायला हरकत नाही.  
  • तुम्हाला जर लोणच्यात जास्त तेल आवडत नसेल तर लोणचे मुरल्यावर वरचे तेल बारीक (चहासाठी वापरतो ती) प्लास्टिकच्या गाळणीने गाळुन काढावे. पण मग हे लोणचे फ्रीझमध्येच ठेवावे लागेल. (हे तेल आचारी प्रकारच्या भाज्या बनवण्यास वापरू शकता.) 
  • आपल्या नेहमीच्या मीठाऐवजी सेन्देलोण (सैन्धव मीठ ) वापरू शकता. 
  • मी २५० ग्रॅम ओली हळद आणली होती. साले काढल्यावर व खराब झालेला भाग काढून टाकल्यावर मला १ १/२ कप हळदीचे तुकडे मिळाले. कदाचित तुम्हाला यापेक्षा जास्त किंव्हा कमी चांगले तुकडे मिळू शकतात, तुम्हाला कशी हळद मिळते यावर ते अवलंबून आहे. 

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!