Saturday, 2 November 2013

Masala Dudh (Maharastrian Style Flavored Milk)

Masala dudh is specially made for Kojagiri Pournima. Kojagiri Purnima or the full moon day in Ashwin month is celebrated in Maharashtra. But I think it is not necessary that we make masala dudh for only Kojagiri pournima. We can served in other functions also like Satyanarayan puja, Haladi-kunku or other religious functions Even can served on kid's birthday party or any gathering like Diwali party......



Ingredients:
  • Milk - 1 liter (Use full fat milk for better result)
  • Sugar - 5 to 6 tbsp (or according to your taste)
  • Cardamom powder - 1 tsp
  • Nutmeg powder - 1 tsp 
  • Almonds - 15
  • Pistachio - 15 
  • Cashew nuts- 6 
  • Charoli (chironji) - 1 tsp
  • Saffron threads - 1 tsp
  • Mix nuts flex- 1 tsp

Method:
  • Dry roast almond, cashew nuts and pistachio little. Crush coarsely with using mortar and 
  • pestle. You may use grinder. But I like this coarse texture, you feel in your mouth.
  • Combine milk, saffron, sugar, cardamom powder, nutmeg powder, charoli and dry fruit 
  • mixture in a heavy bottom or nonstick deep pan . 
  • Boil milk on low flame for about 20 to 30 minutes. Stir occasionally. Milk should reduce 
  • a little. Garnish with mix nuts flex and saffron.
  • Serve hot or cold as per your like. But usually it is served hot.


मसाला दुध

साहित्य: 
  • दूध - १ लिटर (शक्यतो म्हैशीचे दुध वापरा)
  • साखर - ५ ते ६ टेबलस्पून (किंवा आपल्या आवडीनुसार)
  • वेलची पूड- १ टिस्पून
  • जायफळ पूड - १ टिस्पून
  • बदाम - १५
  • पिस्ता - १५
  • काजू - ६
  • चारोळी - १ टिस्पून
  • केशर - १ टिस्पून
  • बदाम, पिस्ता व काजू यांच्या पातळ चकत्या - १ टिस्पून (सजावटीसाठी )

कृती: 
  • बदाम, काजू आणि पिस्ता थोडे भाजून घ्यावेत. खलबत्त्यात किंव्हा मिक्सरवर भरडसर कुटावेत.
  • (एकदम बारीक पूड पण करू शकता पण मला असे तोंडात बारीक बारीक तुकडे आलेले आवडतात.)
  • एका जाड बुडाच्या पातेल्यात दूध, केशर, साखर, वेलची पावडर, जायफळ पावडर, चारोळी आणि कुटलेल्या सुकामेव्याची भरड एकत्र करा
  • सुमारे २० ते ३० मिनीटे मंद आचेवर दूध उकळा. मधेमधे नीट ढवळावे . दूध थोडे आटले पाहिजे
  • आपल्या आवडीनुसार गरम किंवा थंड सर्व्ह करावे. पण सहसा गरमच प्यायले जाते.

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!