Saturday, 25 July 2015

Fanasache Umbar ~ Ripe Jackfruit Sweet Fritters

Fanasache Umbar is popular dish using ripe jackfruit in Konkan belt. It is also known as Fonsa Mulika in south Konkan.
The appearance of this dish is not too good but believe me, it tastes heavenly.




Ingredients:
  • Ripe Jackfruit pods/gare, chopped- 2 cups
  • Jaggery- ½  cup 
  • Rawa/Sooji/ Semolina- 1 cup
  • Fresh coconut scrapped- ¼  to ½  cup
  • Black or white sesame seeds- 1 tbsp (optional)
  • Cardamom powder- ¼ tsp
  • Nutmeg powder- ½ tsp
  • Salt- a pinch
  • Baking soda- a pinch (optional)
  • Oil for deep frying- as required

Method:
  • Dry roast semolina about 5 minutes to remove it's rawness. 
  • Discard the seeds and chop the clean jackfruit pods. 
  • Grind chopped jackfruit along with jaggery into smooth paste without adding water. 
  • Transfer this paste into a mixing bowl. Then add semolina cardamom powder, nutmeg powder, scrapped coconut, black sesame seeds, baking soda and salt. 
  • Mix well and allow the mixture to rest for 20 to 30 minutes. (Test the mixture for sweetness)
  • Heat the oil in a kadhai. Turn flame to medium heat once oil is hot. Drop small part of the mixture one by one. Deep fry them on low to medium heat till colour turns deep golden brown. Be careful not to over crowd in the wok. Drain on a paper towel.
  • Serve them warm or at room temperature. 

Notes:

  • Jackfruit should be very sweet. Adjust quantity of jaggery according to sweetness of jackfruit.
  • Use semolina which is medium coarse (jada rawa). This gives a crispiness to the fritters.
  • Fanasache Umbar is made by two methods. Using rawa or wheat flour. I like to use rawa.
  • You can make appe or pancake/ghavana/pola from this mixture. But you have to add some water in this mixture.
  • This umbar/fritter is made with ripe banana also.

Variation: 
We make puries/gharage with above mentioned all ingredients (except rawa and baking soda) and wheat flour as needed. These puries/gharage are made on no-moon in Hindu month Ashadh (Ashadh Aamavas/Divyachi Aamavasya) in my native for Naivedyam/bhog.






फणसाचे उंबर 

साहित्य: 
  • फणसाचे गरे, आठळ्या काढुन आणि चिरून- २ कप 
  • गुळ- १/२ कप 
  • रवा- १ कप 
  • ओले खोबरे, खोवलेले- १/४ ते १/२ कप 
  • काळे किंवा पांढरे तीळ- १ टेबलस्पून 
  • वेलची पूड- १/४ टीस्पून 
  • जायफळ पूड- १/२ टीस्पून 
  • मीठ- चिमूटभर 
  • खायचा सोडा- चिमूटभर 
  • तळण्यासाठी तेल- जरुरीनुसार 

कृती:
  • रवा थोडासा मंद आचेवर भाजून घ्या, त्यामुळे त्याचा कच्चटपणा निघून जाईल. 
  • गरे आणि गूळ मिक्सरमध्ये एकत्रित पाणी न घालता वाटून घ्या. अगदी पेस्ट झाली पाहिजे. 
  • ही फणसाची पेस्ट एका बाउलमध्ये काढून घ्या. त्यात रवा, वेलची व जायफळ पूड, खायचा सोडा, मीठ टाकून व्यवस्थित मिक्स करा. 
  • हे मिश्रण २० ते ३० मिनिटे तसेच ठेवा. किंचित चाखून बघा, गोड पुरेसे आहे ना यासाठी. नसेल तर जरासा गूळ कुस्करून घाला. 
  • कढईत तेल गरम करा. तेल व्यवथित तापले की आच कमी करून मध्यम ते मंद आचेवर वरील मिश्रणाचे छोटे छोटे गोळे हाताने किंवा चमच्याने तेलात सोडा व खरपूस टाळून घ्या. (गुळामुळे गडद तपकिरी रंग येतो)

टिपा: 
  • या मिश्रणाचे अप्पे सुद्धा करता येतात. यासाठी मिश्रण थोडसं पाणी टाकून सैल करा व नेहमीप्रमाणे अप्पे करा. 
  • शक्यतो यासाठी बारीक रवा वापरु नये. 
  • हे उंबर गव्हाचे पीठ वापरून देखील करतात, पण ते तितकेसे खुसखुशीत लागत नाहीत. 
  • फणसाऐवजी पिकलेल्या केळ्याचा वापर करून देखील उंबर बनवतात. 
  • फणसाच्या मिश्रणात रव्याऐवजी त्यात मावेल एवढे गव्हाचे पीठ घालून पुरी प्रमाणे घट्ट कणिक मळावे व त्याच्या पुऱ्या बनवाव्या. आमच्या गावी आषाढी/दीप आमावस्येला फणसाच्या पुऱ्या व तांदळाची खीर  याचा नैवेद्य देवाला दाखवतात.   


No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!