Monday, 6 April 2015

Karvand Lonache ~ Karonda Aachar

Did you have seen the small and black colour berries? These reddish black colour, sweet and sour berries arrive in the Summer. They are black from outside and vibrant red flesh inside. These berries are known as 'Carissa conjesta' or Cran/kiwi berry. They are locally called as 'Karvand' or 'Karonda'. There are thorny bushes of Karonda found along the roadside and the mountains area. These ripened fruits are hand picked easily from the tree and eaten as it is. Raw green fruits are used for chutney and pickles.
So let's do tempting pickle.........


Ingredients:
  • Karvand or karonda- 2 cups
  • Redymade mango pickle masala- 12 to 15 tsp
  • Salt- 5 tsp or to taste
  • Turmeric powder- ½ tsp
  • Asafoetida (Hing)-  ½ tsp
  • Oil- 10 to 12 tbsp

Method:

  • Remove the stalk and wash.
  • Drain and dry it with a cotton cloth. 
  • Pound slightly and rub with 4 tsp salt. Keep this covered overnight in a glass or plastic bowl. Next day, press and squeeze their inner seeds. (OR If you think this will be difficult to do. Cut into halves and deseed. Rub with 4 tsp salt. Keep this covered overnight in a glass or plastic bowl.) 
  • If karondas discharge some water/juice, discard it. You can squeeze lightly.
  • Now add pickle masala, turmeric powder and 1 tsp salt in it. Mix well.
  • Heat oil till it smokes. Switch off the gas. When oil becomes little bit cool then add hing, otherwise, hing will burn. 
  • When oil come to room temperature, add this oil in pickle mixture bowl and mix well.
  • Transfer the pickle into clean, sterilise, dry and airtight glass jar.
  • Pickle needs sufficient oil on the top, means pickle fully covered with oil. If required, add more oil. Never add raw oil directly.
  • Marinate/keep this pickle for approx 8 to 10 days. Stir pickle in between, once in a day.
  • Once it marinated well, you can refrigerate it. Pickle with less oil will stay fresh for a long time in the refrigerator. 

करवंद लोणचे
साहित्य:
  • कच्ची करवंदे - २ कप
  • तयार कैरी लोणचे मसाला-  १२ ते १५ टिस्पून 
  • मीठ- ५ टिस्पून किंवा चवीनुसार
  • हळद- १/२  टिस्पून
  • हिंग- १/२ टिस्पून
  • तेल- १० ते १२  टेबलस्पून 

कृती:
  • करवंदांची देठे काढून टाका आणि स्वच्छ धुवा.
  • चाळणीत थोडा वेळ निथळू द्या, नंतर फडक्याने पुसून कोरडी  करा.
  • एक-एक करवंद घेऊन हळूच ठेचा. (करवंद फक्त फुटले पाहिजे, चेंदा-मेंदा करू नका.)      
  • ठेचलेली करवंदे  काचेच्या किंवा प्लॅस्टिकच्या वाडग्यात घेऊन त्यांना ४ टीस्पून मीठ चोळा व रात्रभर तशीच झाकून ठेवा. (यामुळे करवंदांचा चीक जाईल आणि ती मऊ पण होतील.)  
  • दुसऱ्या दिवशी करवंदे दाबुन त्यांच्या आतील बिया बाहेर काढा. एखाद-दुसरी बी राहिली तरी काही हरकत नाही, खाताना काढता येते. (तुम्हाला हे काम किचकट वाटत असेल तर ठेचण्याऐवजी करवंदाचे दोन भाग करून आतील बिया काढा. मीठ लाऊन रात्रभर झाकून ठेवा.)
  • करवंदांना जर सकाळी पाणी सुटले असेल तर ते काढून टाका. हलक्या हाताने दाबलीत तरी चालतील.)
  • आता त्यात लोणचे मसाला, हळद आणि १ टिस्पून मिठ घालावे. चांगले मिक्स करावे.
  • तेल वाफ/धूर येईपर्यंत गरम करावे. गॅस बंद करून तेल जरा थंड झाल्यावर त्यात हिंग घालून फोडणी तयार करावी. जळवून देऊ नये. तेल थंड झाल्यावर ही फोडणी वाडग्यात घालून निट मिक्स करावे. 
  • स्वच्छ, सुक्या व हवाबंद काचेच्या बरणीत भरून ठेवावे. लोणचे बरणीत भरल्यावर वर तेलाचा थर हवा नाहीतर बुरशी येते. (तेल कमी पडल्यास तेल वाढवावे. कच्चे तेल लोणच्यात कधीही घालू नये. तेल गरम करून थंड झाल्यावरच लोणच्यात टाकावे.) अंदाजे ८ ते १० दिवसात लोणचे मुरते. 
  • लोणचे मुरल्यावर फ्रिझमध्ये ठेवलेत तर जास्त काळ टिकेल. नको असल्यास वरचे तेल काढून टाका. (हे तेल आचारी प्रकारच्या भाज्या/पदार्थ बनवण्यासाठी वापरू शकता.)    

2 comments:

  1. these berries are new to me. Its always nice to learn something new. Aachar looks tempting.
    I am hosting an event on my blog. Please participate by linking your recipes. Thanks.
    http://mayurisjikoni.blogspot.com/2015/03/bake-fest-42-announcement.html

    ReplyDelete

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!