Wednesday, 29 April 2015

Kairicha Moramba/ Sakharamba / Aamka Murabba ~ Indian Style Raw Mango Jam

Murabba is nothing but a preserve of raw mangoes with sugar syrup which is flavoured with cloves and cardamom. Murabba is made by many methods. Here I gave you a very easy and quick recipe. Children love it more.


Ingredients:
  • Raw mangoes (preferably Rajapuri), grated- 2 cups/4 med size/ 1 kg
  • Sugar- approx 4 cups (may be need less than or more than, depends upon sourness of mango)
  • Cardamom powder- 1 tsp
  • Cloves- 6 to 8
  • Salt- a small pinch

Method :

  • Remove skin of raw mangoes and grate them.  Discard the seeds.
  • Combine grated mango, sugar, cloves and salt in the heavy bottom pan. 
  • Mix well and keep it for 1 hour. Thus it discharges juice.
  • Cook carefully this mixture on low-med heat till the sugar syrup is of two string consistency. Stir in between.
  • Switch off gas and add cardamom powder. Give a nice stir and cool completely.
  • Shift this murabba in a sterilized and dry glass jar. 
  • It stay fresh and in good condition for 1 year in refrigerator. You can even keep it even outside fridge for 2 months but depends upon climate.
  • Enjoy this murabba with chapati, paratha or bread. 


मोरांबा / साखरांबा
साहित्य:
  • कैरी - १ किलो /साधारण  ४ मध्यम (२ कप किस)  
  • साखर- ४ कप (यापेक्षा थोडी कमी-जास्त लागू शकते. कैरीच्या आंबटपणावर अवलंबून आहे)   
  • वेलची पूड- १ टीस्पून 
  • लवंग- ६ ते ८
  • मीठ- चिमुटभर 

कृती:
  • प्रथम कैऱ्या सोलून व किसून घ्याव्यात. कोय किंवा बाटा टाकून द्यावा. 
  • एका जाड बुडाच्या स्टेनलेस स्टील किंवा नॉन-स्टिक भांड्यात कीस, साखर, मीठ व लवंगा एकत्र करून ठेवावे. हे मिश्रण १ तास तसेच ठेवून द्यावे. त्यामुळे कैरीला भरपूर रस सुटतो.   
  • हे मिश्रण मंद ते मध्यम आचेवर ठेवून शिजवावे. लक्ष ठेवून मधून मधून ढवळत रहावे. 
  • साखर वितळून त्याचा पाक होऊ लागेल. पाक हळूहळू घट्ट होवू लागेल. २ तारी पाक झाला की गॅस बंद करावा.  मधाप्रमाणे पाक दिसेल.    
  • त्यात वेलची पूड घालावी आणि छान ढवळून घ्यावे.  
  • गार झाल्यावर निर्जंतुक व कोरड्या बरणीत भरून ठेवावा.
  • कोरड्या हवेत हा मोरंबा वर्षभर टिकतो. दमट हवामानात २ महिने बाहेर चांगला राहील पण नंतर फ्रीजमध्ये ठेवावा.   

टिपा :
शक्यतो राजापुरी कैऱ्या वापराव्यात. घट्ट व मांसल असणाऱ्या या कैऱ्या लोणचे व मोरांबा बनवण्यासाठी आदर्श मानल्या जातात.   

2 comments:

  1. Mam. Can a use sugar replace ghul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, you can. That recipe is known as "Gulamba"

      Delete

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!