Thursday, 18 September 2014

Mathri

Mathari is popular Punjabi snack. But we can make this for change instead of Masala Puri in Diwali.





Ingredients:

  • All purpose flour (maida)- 2 cups 
  • Vanaspati ghee (dalada) or Refind sunflower oil- ½ cup 
  • Cumin, coarsely crushed- ½ tsp 
  • Black pepper corns, coarsely crushed - 1 tsp 
  • Kalonji (Onion seeds)- 1 tsp 
  • Salt to taste 
  • Sunflower oil to deep fry- as required 

Method:

  • Sieve the flour. 
  • In a big mixing bowl, combine all the ingredients very well. 
  • Heat ghee in a small pan until it reaches the smoking stage. (mohan) 
  • Pour hot ghee over the mixture. 
  • Cool little bit and rub this flour with palms. (like shortcrust pastry) 
  • Make a very firm dough by adding a small amount of water at a time. (add only a tbsp at a time.) 
  • Cover the dough and keep aside for 15-20 minutes, till it sets. 
  • Knead again nicely and roll the dough into thick ropes. Then divide the dough into small balls. 
  • Roll approx 2 inch diameter thick puri. You can make them as small strips. 
  • Prick these puries with fork. (This stops them from fluffing up during the frying) 
  • Heat sufficient oil in a wok/kadhai. Fry them low to med heat. (If fried in a hot oil, matharies will get soft like Poories.) Fry them in small batches, until nicely golden brown, not too dark. 
  • Serve hot with your evening tea. Punjabi are served with mango pickle. 

मठरी
साहित्य:
  • मैदा- २ कप
  • वनस्पती तूप (डालडा) किंवा रिफाइंड सुर्यफुल तेल- १/२ कप
  • जीरे, जाडसर कुटून-१/२ टीस्पून
  • काळे मीरे, जाडसर कुटून-१ टीस्पून 
  • कलौन्जी (कांद्याचे बी)- १ टीस्पून 
  • मीठ- चवीप्रमाणे
  • तेल- तळण्यासाठी आवश्यकतेनुसार

कृती:
  • मैदा चाळून घ्यावा.
  • त्यात सर्व मसाले आणि मीठ घालावे.
  • तूप/तेल कडकडीत तापऊन त्याचे मोहन वरील मिश्रणात घालावे.
  • थोडस थंड झाल्यावर हाताने हळूहळू चोळून तूप मैद्यात सारखे मिसळून एकजीव करावे.
  • मग लागेल तसे थोडे थोडे पाणी टाकून मैदा घट्ट भिजऊन घ्यावा.
  • थोडा वेळ तसाच झाकून ठेवावा.
  • नंतर पुन्हा चांगले मळून घेऊन त्याच्या छोट्या लाट्या कराव्यात.
  • जाडसर पुऱ्या लाटून घ्याव्यात व काट्याने त्यावर टोचे मारावेत. (नाहीतर पुरीसारख्या फुगतील आणि नंतर मऊ होतील.) लांबडे आयताकृती तुकडे पण करता येतील.
  • तेल तापून घ्या. थोड्या थोड्या पुऱ्या मंद ते मध्यम आचेवर सोनेरी रंगावर तळा. तरच त्या खुसखुशीत होतील. 
  • थंड झाल्यावर हवाबंद डब्यात ठेवा.

1 comment:

Unknown said...

nice matris...
http://lazy2cook.blogspot.in/

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!