Mathari is popular Punjabi snack. But we can make this for change instead of Masala Puri in Diwali.
Ingredients:
Method:
Ingredients:
- All purpose flour (maida)- 2 cups
- Vanaspati ghee (dalada) or Refind sunflower oil- ½ cup
- Cumin, coarsely crushed- ½ tsp
- Black pepper corns, coarsely crushed - 1 tsp
- Kalonji (Onion seeds)- 1 tsp
- Salt to taste
- Sunflower oil to deep fry- as required
Method:
- Sieve the flour.
- In a big mixing bowl, combine all the ingredients very well.
- Heat ghee in a small pan until it reaches the smoking stage. (mohan)
- Pour hot ghee over the mixture.
- Cool little bit and rub this flour with palms. (like shortcrust pastry)
- Make a very firm dough by adding a small amount of water at a time. (add only a tbsp at a time.)
- Cover the dough and keep aside for 15-20 minutes, till it sets.
- Knead again nicely and roll the dough into thick ropes. Then divide the dough into small balls.
- Roll approx 2 inch diameter thick puri. You can make them as small strips.
- Prick these puries with fork. (This stops them from fluffing up during the frying)
- Heat sufficient oil in a wok/kadhai. Fry them low to med heat. (If fried in a hot oil, matharies will get soft like Poories.) Fry them in small batches, until nicely golden brown, not too dark.
- Serve hot with your evening tea. Punjabi are served with mango pickle.
मठरी
साहित्य:
कृती:
- मैदा- २ कप
- वनस्पती तूप (डालडा) किंवा रिफाइंड सुर्यफुल तेल- १/२ कप
- जीरे, जाडसर कुटून-१/२ टीस्पून
- काळे मीरे, जाडसर कुटून-१ टीस्पून
- कलौन्जी (कांद्याचे बी)- १ टीस्पून
- मीठ- चवीप्रमाणे
- तेल- तळण्यासाठी आवश्यकतेनुसार
कृती:
- मैदा चाळून घ्यावा.
- त्यात सर्व मसाले आणि मीठ घालावे.
- तूप/तेल कडकडीत तापऊन त्याचे मोहन वरील मिश्रणात घालावे.
- थोडस थंड झाल्यावर हाताने हळूहळू चोळून तूप मैद्यात सारखे मिसळून एकजीव करावे.
- मग लागेल तसे थोडे थोडे पाणी टाकून मैदा घट्ट भिजऊन घ्यावा.
- थोडा वेळ तसाच झाकून ठेवावा.
- नंतर पुन्हा चांगले मळून घेऊन त्याच्या छोट्या लाट्या कराव्यात.
- जाडसर पुऱ्या लाटून घ्याव्यात व काट्याने त्यावर टोचे मारावेत. (नाहीतर पुरीसारख्या फुगतील आणि नंतर मऊ होतील.) लांबडे आयताकृती तुकडे पण करता येतील.
- तेल तापून घ्या. थोड्या थोड्या पुऱ्या मंद ते मध्यम आचेवर सोनेरी रंगावर तळा. तरच त्या खुसखुशीत होतील.
- थंड झाल्यावर हवाबंद डब्यात ठेवा.
1 comment:
nice matris...
http://lazy2cook.blogspot.in/
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!