Friday, 26 September 2014

Corn Dosa

Enjoy this unusual crispy dosa in your breakfast...




Ingredients:
  • Fresh corn kernels- 2 cups (from 4 corn cobs)
  • Besan (bengal gram flour)- ¼ cup
  • Fine rava- 2 tbsp
  • Green chilli, crushed- 3 to 4
  • Ginger, finely grated- ½ inch
  • Fresh coriander leaves, finely chopped- ¼ cup
  • Cumin powder- 1 tsp
  • Turmeric powder- ¼ tsp
  • Hing- ¼ tsp
  • Salt- to taste
  • Baking soda- a pinch
  • Oil- as required for frying

Method:
  • Blend the sweet corn kernels with little water in a mixer till smooth paste. 
  • Combine the sweet corn mixture with all the remaining ingredients and mix well to make a batter of dropping consistency like dosa batter. Add some water as required.
  • Rest this batter for 15-20 minutes.
  • Heat a non-stick dosa pan and grease it using a little oil.
  • Pour a spoonful of the batter on the pan and move the spoon in a circular motion to make round dosa.
  • Smear a little oil around the edges and cook on a medium flame till the dosa turns light brown in colour from both the sides.
  • Repeat with the remaining batter to make more dosas.
  • Serve hot dosas with mint chutney and tomato ketchup.

कॉर्न डोसा
साहित्य:
  • मक्याचे दाणे- २ कप (४ कणसापासून)
  • बेसन- पाव कप
  • बारीक रवा-२ टेबलस्पून
  • हिरवी मिरची, बारीक कुटून- ३ ते ४
  • आले, बारीक किसून- अर्धा इंच
  • कोथिंबीर, बारीक चिरून- पाव कप
  • जिरेपूड - १ टिस्पून
  • हळद - १/४ टिस्पून
  • हिंग- १/४ टिस्पून
  • मीठ- चवीनुसार 
  • खायचा सोडा- चिमूटभर
  • तेल-  तळण्यासाठी, आवश्यकतेनुसार 

कृती:
  • थोडे पाणी घालून मक्याचे दाणे मिक्सरवर बारीक वाटून घ्यावेत.  
  • मक्याच्या पेस्टमध्ये सर्व उर्वरित साहित्य एकत्र करा व चांगले ढवळा. जरुरीनुसार पाणी घालावे. मिश्रण डोसा पिठासारखे हवे. (थोडी आंबट चव हवी असल्यास पाण्याऐवजी ताक वापरावे.)  
  • १५ ते २० मिनिटे मिश्रण तसेच राहू द्या. 
  • नॉन-स्टिक डोसा पॅन गरम करा आणि थोडे तेल तव्याला लावा.  
  • पॅनवर एक पळीभर मिश्रण घालावे आणि गोलाकर चमचा फिरवून त्याचा डोसा बनवावा. 
  • डोश्याच्या कडेने थोडे तेल सोडावे आणि डोसा दोन्ही बाजूंनी हलका तपकिरी होईपर्यंत मध्यम आचेवर शिजू द्यावा.  अश्याप्रकारे सर्व उर्वरित डोसे करून घ्यावेत. 
  • पुदिना चटणी आणि टोमॅटो केचपबरोबर गरम डोसा सर्व्ह करा. 

4 comments:

nandoos Kitchen said...

Lovely dosa

Purva Sawant said...

Thank you Nandoo for your loving words.....

march said...

I don't want to use besan as it's too heavy..wat else can b used.oats or buckwheat

Purva Sawant said...

You can omit besan.You can make dosa with rava only but you can add roll oats in it.

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!