Thursday 25 April 2013

Churama Laddu

Popular Rajasthani and Gujarati sweet dish but also made in North Maharastra. This laddu is made on many occasions like Gokul Ashtami, Diwali, Holi.



Ingredients:

  • Whole wheat flour (atta) , coarse- 2 cups 
  • Desi ghee – 2 tbsp +1/2 cup 
  • Desi ghee or vanspati - for frying 
  • Milk- as required 
  • Powdered sugar- 2 cups 
  • Green cardamom powder- 2 tsp 
  • Poppy seeds (khuskhus/posto), slightly roasted- ½ cup 
  • Salt- a pinch 

Method:
  • Combine coarse wheat flour & salt in a bowl. Add 2 tbsp of hot melted ghee and mix well. Add warm milk as required and knead into a stiff dough. Divide the dough into small balls/muthiya or make puries. (Prick the puries with fork.)
  • Heat sufficient ghee in a wok (kadai) and deep-fry the muthiyas or puri on medium heat, till they are well done & turns pinkish. Drain onto an absorbent paper and cool.
  • Break the fried muthiyas/puries in a mortar with a pestle or coarsely grind in mixi to make coarse choorma. Transfer into a bowl. Add cardamom powder and mix. Pour the melted & hot ½ cup of ghee into the choorma and mix. Add powdered sugar and mix again. Spread poppy seeds on a plate. Divide the mixture into sixteen equal portions. Shape each portion into a laddoo, roll in the poppy seeds and serve.
चुरमा लाडू 


साहित्य :
  • रवाळ गहू पीठ (कणिक) - २ कप
  • साजूक तूप- २ टेबलस्पून + १/२ कप
  • साजूक तूप किंव्हा वनस्पती तूप - तळण्यासाठी
  • दुध- जरुरी नुसार
  • पिठी साखर - २ कप
  • वेलची पूड- २ टीस्पून
  • खसखस,भाजून- १/२ कप
  • मीठ - चिमुटभर
कृती:
  • परातीत कणिक आणि मीठ एकत्र करावे. २ टेबलस्पून तुपाचे मोहन घालावे. जसे लागेल तसे थोडे थोडे दुध घेऊन घट्ट कणिक भिजवावी.
  • वरील कणकेचे छोटे छोटे मुटके किंव्हा जाडसर पुऱ्या (पुऱ्या करणार असाल तर पुरीला टोचे मारा.) करून तुपात किंव्हा वनस्पती तुपात मंद आचेवर गुलाबी रंगावर तळून घ्यावेत. थंड करून घ्यावेत.
  • तळलेले मुटके हाताने फोडून खलबत्त्यात घालून कुटावेत किंव्हा मिक्सरवर जाडसर दळून घ्यावेत. 
  • त्यात पिठी साखर, वेलची पूड आणि १/२ कप तूप कोमट करून घालावे. 
  • ते सर्व छान एकत्र करून लाडू वळावेत. वळून झाल्यावर खसखस मध्ये घोळून घ्यावेत. लाडू तयार.
कठीण वाटणारे लाडू प्रत्यक्षात किती सोपे आहेत, नाही का ?

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!