Tuvar Lilva Usal With Tomatoes and Kanda Lasoon Masala tastes awesome.
Ingredients :
Method:
Notes:
- Green pigeon peas(Green Tuvar) - 1 ½ cup (from 500 gm tuvar pods)
- Tomato, finely chopped- 1 med
- Mustard seeds- 1 tsp
- Cumin seeds - ½ tsp
- Turmeric powder - ½ tsp
- Asafoetida (hing) - a pinch
- Kolhapuri kanda-lasun masala - 2 to 3 tsp
- Oil - 3 tbsp
- Fresh coriander leaves - a handful
- Fresh coconut, scraped - 2 tbsp
- Salt - to taste
Method:
- Heat oil in the pan. Add mustard seeds, when it crackles add cumin seeds, turmeric and hing.
- Add tuvar kernels, give a quick stir and keep lid on pan immediately because tuvar kernels pops up. Cook for 2-3 minutes on low heat.
- Add tomato, kolhapuri masala, salt and mix well.
- Sprinkle little water, cover and cook till tuvar kernels become tender. Stir occasionally.
- Add coconut and coriander, mix well. Cover and cook for 2 minutes on low heat. Usal is ready.
- Serve this tasty usal with chapati or bhakari.
- Or...Put some usal in the plate, sprinkle chopped tomato, onion, coriander, lime juice and sev. Serve as a snack.
Notes:
- You may use 1½ tsp chili powder + 1½ tsp Goda masala instead of Kolhapuri masala.
- You can use chopped onion.
- You can use other green beans like green peas (matar), fresh green gram/garbanzo beans (taza chana/ola harabhara) etc.
तुरीच्या दाण्यांची उसळ
साहित्य:
कृती:
- तुरीचे दाणे - १ १/२ कप (५०० ग्रॅम तुरीच्या शेंगापासून)
- टोमॅटो, बारीक चिरून- १ मध्यम
- मोहरी- १ टिस्पून
- जिरे - १/२ टिस्पून
- हळद - १/२ टिस्पून
- हिंग- एक चिमूटभर
- कोल्हापुरी चटणी मसाला/कांदा-लसुण मसाला- 2 ते 3 टिस्पून
- तेल - 3 टेबलस्पून
- कोथिंबीर - एक मूठभर
- ओले खोबरे, खवुन- २ टिस्पून
- मीठ - चवीनुसार
कृती:
- पॅन मध्ये तेल गरम करावे. मोहरी, जिरे, हळद आणि हिंग घालून फोडणी करावी.
- त्यात तुरीचे दाणे घालावेत. लगेच पॅनवर झाकण ठेवा कारण दाणे फोडणीत टाकल्यावर उडू लागतात. मंद आचेवर २-३ मिनिटे शिजू द्यावे.
- नंतर टोमॅटो, कोल्हापुरी मसाला, मीठ घालून चांगले मिक्स करावे.
- थोडे पाणी शिंपडा आणि खोबरे आणि कोथिंबीर घालून मिक्स करावे.
- झाकण ठेऊन मंद आचेवर ५ मिनिटे शिजू द्यावे. उसळ तयार आहे.
- पोळी किंवा भाकरी सोबत हि चवदार उसळ सर्व्ह करावी.
- किंवा ... प्लेट मध्ये थोडीशी उसळ घेऊन त्यावर चिरलेला टोमॅटो, कांदा, कोथिंबीर, लिंबाचा रस आणि शेव टाका. एक नाश्ता म्हणून सर्व्ह करता येईल.
- कोल्हापुरी मसाला ऐवजी ( 1½ टीस्पून तिखट + 1½ टीस्पून गोडा मसाला) वापरू शकता.
- फोडणीत हवा असल्यास चिरलेला कांदा घालू शकता.
- मटार, ओला हरभरा, वाल/पावटा दाणे वापरून अश्या प्रकारची उसळ करू शकता.
No comments:
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!