Thursday 4 December 2014

Tuvar Lilva Usal/ Turichya Danyachi Usal (Green Pigeon Peas Curry)

Tuvar Lilva Usal With Tomatoes and Kanda Lasoon Masala tastes awesome.


Ingredients :
  • Green pigeon peas(Green Tuvar) - 1 ½ cup (from 500 gm tuvar pods) 
  • Tomato, finely chopped- 1 med 
  • Mustard seeds- 1 tsp 
  • Cumin seeds - ½ tsp 
  • Turmeric powder - ½ tsp 
  • Asafoetida (hing) - a pinch 
  • Kolhapuri kanda-lasun masala - 2 to 3 tsp 
  • Oil - 3 tbsp 
  • Fresh coriander leaves - a handful 
  • Fresh coconut, scraped - 2 tbsp 
  • Salt - to taste 

Method:
  • Heat oil in the pan. Add mustard seeds, when it crackles add cumin seeds, turmeric and hing. 
  • Add tuvar kernels, give a quick stir and keep lid on pan immediately because tuvar kernels pops up. Cook for 2-3 minutes on low heat. 
  • Add tomato, kolhapuri masala, salt and mix well. 
  • Sprinkle little water, cover and cook till tuvar kernels become tender. Stir occasionally. 
  • Add coconut and coriander, mix well. Cover and cook for 2 minutes on low heat. Usal is ready. 
  • Serve this tasty usal with chapati or bhakari. 
  • Or...Put some usal in the plate, sprinkle chopped tomato, onion, coriander, lime juice and sev. Serve as a snack. 

Notes:
  • You may use 1½ tsp chili powder + 1½ tsp Goda masala instead of Kolhapuri masala. 
  • You can use chopped onion. 
  • You can use other green beans like green peas (matar), fresh green gram/garbanzo beans (taza chana/ola harabhara) etc.

तुरीच्या दाण्यांची उसळ

साहित्य:
  • तुरीचे दाणे - १ १/२ कप (५०० ग्रॅम तुरीच्या शेंगापासून)
  • टोमॅटो, बारीक चिरून- १ मध्यम
  • मोहरी- १ टिस्पून
  • जिरे - १/२ टिस्पून
  • हळद - १/२ टिस्पून
  • हिंग- एक चिमूटभर
  • कोल्हापुरी चटणी मसाला/कांदा-लसुण मसाला- 2 ते 3 टिस्पून
  • तेल - 3 टेबलस्पून
  • कोथिंबीर - एक मूठभर
  • ओले खोबरे, खवुन- २ टिस्पून
  • मीठ - चवीनुसार

कृती:
  • पॅन मध्ये तेल गरम करावे. मोहरी, जिरे, हळद आणि हिंग घालून फोडणी करावी.
  • त्यात तुरीचे दाणे घालावेत. लगेच पॅनवर झाकण ठेवा कारण दाणे फोडणीत टाकल्यावर उडू लागतात. मंद आचेवर २-३ मिनिटे शिजू द्यावे.
  • नंतर टोमॅटो, कोल्हापुरी मसाला, मीठ घालून चांगले मिक्स करावे.
  • थोडे पाणी शिंपडा आणि खोबरे आणि कोथिंबीर घालून मिक्स करावे.
  • झाकण ठेऊन मंद आचेवर ५ मिनिटे शिजू द्यावे. उसळ तयार आहे.
  • पोळी किंवा भाकरी सोबत हि चवदार उसळ सर्व्ह करावी.
  • किंवा ... प्लेट मध्ये थोडीशी उसळ घेऊन त्यावर चिरलेला टोमॅटो, कांदा, कोथिंबीर, लिंबाचा रस आणि शेव टाका. एक नाश्ता म्हणून सर्व्ह करता येईल.
टिपा:
  • कोल्हापुरी मसाला ऐवजी ( 1½ टीस्पून तिखट + 1½ टीस्पून गोडा मसाला) वापरू शकता.
  • फोडणीत हवा असल्यास चिरलेला कांदा घालू शकता.
  • मटार, ओला हरभरा, वाल/पावटा दाणे वापरून अश्या प्रकारची उसळ करू शकता.

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!