Monday, 28 October 2013

Besan Ladoo

On the occasion of Diwali, ladoo has very importance. We make many kinds of ladoo but the most liked is the ‘ Besan Ladoo’. They are melting in the mouth.





Ingredients:
  • Spilt bengal gram (chana dal)- 500 gm (or ready made sp. gram flour which is used for ladoo, available in the market) 
  • Sugar- 250 gm (1cup + 1/4 cup) if needed, add 1-2 tbsp more
  • Clarified butter melted (Desi ghee)- 300 ml (1cup + 1/4 cup) if needed, add 1-2 tbsp more
  • Charoli (chironji) - 1 tsp
  • Dry Fruits ( Pista /Almonds /Raisins,) – as needed (approx. half cup) 
  • Cardamom Powder – 2 tsp 
Method:
Dry roast chana dal just for 15 minutes on low to med heat and grind finely from flour mill.
Grind sugar on mixi.
Mix gram flour  over a low to medium heat in a heavy bottom or non-stick kadhai for 15min
Add 1 cup ghee and constantly keep stirring to avoid lumps. If you stop stirring, besan will stick to the bottom.

First, this mixture will become thick like crumble.



Add remaining ghee little little, do not add at once.
But after 30 to 40 minutes, the consistency will be thin. Give your attention in only this task (roasting), otherwise may be it will burn at bottom.


Colour changes slowly. Roast till colour turns to light brown (like almond shell/ badami). I think (as per my mom's instructions and according to taste), yellow coloured ladoo is raw and sticks in mouth. So roast properly. Do not make the flame too high as it will only change the colour and will remain raw.

When it releases an appetizing smell and turns to light brown (like almond shell/ badami, see the pic.), remove it from the heat and allow cooling. (Plz note this....Allow the mixture completely cool.)


Add  sugar and nuts to the roasted gram flour and mix thoroughly.
Add grinded sugar little by little, not at a once. Check the sweetness, then add more.
Mix well by kneading.
Roll med size balls of the mixture. Ladoos are ready to be served. Always roll again before serving. (They are soft due to pure ghee.)


Tips:
  • Never heat this mixture again after adding sugar otherwise forms sugar lumps in it. 
  • Don't use store bought powder sugar, it contains corn flour.

I think besan ladoo's taste is totally depends upon your patience and efforts. Best luck.



बेसन लाडू 

साहित्य:

  • चणाडाळ - ५०० ग्रॅम
  • साजूक तूप (वितळवलेले) -  ३०० मिली (१ १/४ कप) गरज पडल्यास १ते२ टेबलस्पूनअजून घालावे.
  • साखर - २५० ग्रॅम (आवडीप्रमाणे थोडी कमी-जास्त वापरावी.)
  • वेलचीपूड- २ टीस्पून 
  • चारोळी व सुकामेव्याचे तुकडे- आवडीनुसार (साधारण अर्धा कप)

कृती:

  • डाळ अगदी १५ मिनिट न करपावता मंद ते मध्यम आचेवर भाजून घ्यावी.
  • गिरणीतून डाळ अगदी बारीक दळून आणावी. 
  • जाड बुडाच्या कढईत बेसन थोडे भाजून घ्यावे. सतत ढवळावे.
  • नंतर त्यात १ कप तूप मिक्स करावे.
  • उर्वरित तूप जसे लागेल तसे एक एक टेबलस्पून घालत जावे. बेसन तूपामध्ये मंद ते मध्यम आचेवर खमंग भाजून घ्यावे. भाजताना सारखे ढवळत राहावे. नाहीतर खालून करपेल. तूपात बेसन घातल्यावर आधी घट्ट होईल आणि काही वेळाने पातळ व्हायला लागेल. पातळ झाले तरी काळजी करू नये. मंद ते मध्यम आचेवरच भाजावे, नाहीतर नुसता रंगच बदलेल पण बेसन कच्चेच राहील. 
  • बेसन छान बदामी रंगावर भाजले गेले कि गॅस बंद करावा. (पिवळ्या रंगाचे लाडू कच्चट लागतात.) 
  • बेसन पूर्ण गार होवू द्यावे. 
  • साखर मिक्सर वर दळून घ्यावी.
  • नंतर त्यात आवडीप्रमाणे सुकामेवा, वेलचीपूड आणि गरजेनुसार दळलेली साखर घालावी. पिठीसाखर एकदम न घालता चव घेत थोडी-थोडी अंदाजाने टाकत जावी. आपल्याला किती गोड आवडते त्याप्रमाणे थोडी कमी-जास्त करावी. 
  • नीट एकत्र मळून लाडू वळावेत. कधी कधी लाडूचे पिठ पातळ झाल्यासारखे वाटते आणि लाडू बसतात. पण काही तासांनी लाडू वळले कि छान होतात.
  • साजूक वापरल्याने लाडू फार चविष्ट होतात पण मऊ होतात, ठेवले कि एकमेकांना चिकटतात. वाढतेवेळी पुन्हा वळून द्यावेत.

सुचना:
  • कधीही भाजलेले बेसन गरम असताना त्यात दळलेली साखर घालू नये. आणि एकदा का बेसन मध्ये पिठी साखर घातली की ते मिश्रण कधीही गरम करू नये. यामुळे पिठी साखरेचे गोळे/गुठळ्या तयार होऊन लाडू बिघडतात. 
  • घाई नसेल तर आदल्या दिवशी बेसन भाजून, थंड करून आणि पिठी साखर वै. टाकून मळून ठेवावे. दुसऱ्या दिवशी मिश्रण थोडे चाखून बघावे. गोड कमी असेल तर अजून पिठी साखर लाडू वळावे. यामागचे कारण असे की बेसनात साखर मुरते. त्यामुळे दुसऱ्या दिवशी लाडू अगोड लागतात. साखरेचे प्रमाण अगदी योग्य हवे असेल तर लाडू दुसऱ्या दिवशी वळावेत.
  • बाजारातली पिठी साखर वापरू नका. त्यात कॉर्न फ्लोअर असते.
  • काहीजण बेसन लाडूसाठी पीठ रवाळ दळून आणतात, मला तसे नाही आवडतं.    

शेवटी काय तर …. संयम आणि तासंतास न कंटाळता, सावधपणे बेसन भाजणे यातच चविष्ट बेसन लाडूचे गुपित दडले आहे.

2 comments:

Unknown said...

Lovely recipe.
Thanks for sharing.

Unknown said...

My all time favourite.Your recipe is very goodp

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!