Thursday, 25 April 2013

Churama Laddu

Popular Rajasthani and Gujarati sweet dish but also made in North Maharastra. This laddu is made on many occasions like Gokul Ashtami, Diwali, Holi.



Ingredients:

  • Whole wheat flour (atta) , coarse- 2 cups 
  • Desi ghee – 2 tbsp +1/2 cup 
  • Desi ghee or vanspati - for frying 
  • Milk- as required 
  • Powdered sugar- 2 cups 
  • Green cardamom powder- 2 tsp 
  • Poppy seeds (khuskhus/posto), slightly roasted- ½ cup 
  • Salt- a pinch 

Method:
  • Combine coarse wheat flour & salt in a bowl. Add 2 tbsp of hot melted ghee and mix well. Add warm milk as required and knead into a stiff dough. Divide the dough into small balls/muthiya or make puries. (Prick the puries with fork.)
  • Heat sufficient ghee in a wok (kadai) and deep-fry the muthiyas or puri on medium heat, till they are well done & turns pinkish. Drain onto an absorbent paper and cool.
  • Break the fried muthiyas/puries in a mortar with a pestle or coarsely grind in mixi to make coarse choorma. Transfer into a bowl. Add cardamom powder and mix. Pour the melted & hot ½ cup of ghee into the choorma and mix. Add powdered sugar and mix again. Spread poppy seeds on a plate. Divide the mixture into sixteen equal portions. Shape each portion into a laddoo, roll in the poppy seeds and serve.
चुरमा लाडू 


साहित्य :
  • रवाळ गहू पीठ (कणिक) - २ कप
  • साजूक तूप- २ टेबलस्पून + १/२ कप
  • साजूक तूप किंव्हा वनस्पती तूप - तळण्यासाठी
  • दुध- जरुरी नुसार
  • पिठी साखर - २ कप
  • वेलची पूड- २ टीस्पून
  • खसखस,भाजून- १/२ कप
  • मीठ - चिमुटभर
कृती:
  • परातीत कणिक आणि मीठ एकत्र करावे. २ टेबलस्पून तुपाचे मोहन घालावे. जसे लागेल तसे थोडे थोडे दुध घेऊन घट्ट कणिक भिजवावी.
  • वरील कणकेचे छोटे छोटे मुटके किंव्हा जाडसर पुऱ्या (पुऱ्या करणार असाल तर पुरीला टोचे मारा.) करून तुपात किंव्हा वनस्पती तुपात मंद आचेवर गुलाबी रंगावर तळून घ्यावेत. थंड करून घ्यावेत.
  • तळलेले मुटके हाताने फोडून खलबत्त्यात घालून कुटावेत किंव्हा मिक्सरवर जाडसर दळून घ्यावेत. 
  • त्यात पिठी साखर, वेलची पूड आणि १/२ कप तूप कोमट करून घालावे. 
  • ते सर्व छान एकत्र करून लाडू वळावेत. वळून झाल्यावर खसखस मध्ये घोळून घ्यावेत. लाडू तयार.
कठीण वाटणारे लाडू प्रत्यक्षात किती सोपे आहेत, नाही का ?

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!