Natural sweetness packed in these tasty and healthy fudge.
Ingredients:
Method:
Tips:
कृती:
टिपा:
Ingredients:
- Dates- 500 gm
- Cashew nuts- ¼ cup
- Almonds- ¼ cup
- Wall nuts- ¼ cup
- Pistachios- 2 tbsp
- Black raisins- 2 tbsp
- Poppy Seeds- 1 tbsp
- Cardamom powder- 1 tsp
- Dedicated coconut- as required
- Pure ghee- 1 tbsp
Method:
- Deseed and chop the dates into small pieces and coarsely grind them using a mixer-grinder or food processor.
- Chop raisins. Do not roast raisins, use as it is.
- Dry roast and chop finely all nuts.
- Dry roast poppy seeds slightly on low flame and allow them to cool.
- Heat ghee in the same pan add ground dates and saute till it forms a solid mass.
- Then add roasted poppy seeds, chopped nuts, chopped raisins, cardamom powder. Mix the mixture well and allow to cool slightly.
- While still warm, knead into the dough and divide it into two-three portions.
- Spread dedicated coconut on an aluminium foil or a plastic sheet. Put this dough on this give a cylindrical shape.
- Similarly form cylindrical shapes out of the two other rolls. Roll tightly in the aluminium foil pressing at the ends. Twist the foil at the ends to give a firm shape. Knot the ends with thread if you are using plastic sheet. It's look like toffee.
- Place these rolls in refrigerator for 4-5 hours to make it firm to cut.
- After four hours remove the rolls from fridge and remove the aluminium foil. Cut the roll into slices of desired thickness and serve.
Tips:
- Do not grind nuts, when the texture is powdery it gets mixed with dates and will not give the taste. When the nuts are chopped to pieces and used we get the feel of them while eating.
- Instead of dates used figs and make figs fudge which also tastes good.
- My mother-in-law mix khoya in this vadi sometimes to give texture and test of burfi. (Dry roast khoya and add into mixture. Adjust the sweetness with powdered sugar if necessary.)
- You can make this vadi/fudge in different different shapes with moulds and cookie cutters such as Modak, Heart, Star etc.
खजुराच्या वड्या
साहित्य:- खजूर - 500 ग्रॅम
- काजू - ¼ कप
- बदाम - ¼ कप
- अक्रोड - ¼ कप
- पिस्ता - 2 टेस्पून
- काळ्या मनुका - 2 टेस्पून
- खसखस - 1 टीस्पून
- वेलची पूड - 1 टीस्पून
- डेसिकेटेड कोकोनट (रेडीमेड सुक्या खोबऱ्याचा चुंरा) - आवश्यकतेनुंसार
- साजूक तूप - 1 टेबलस्पून
कृती:
- खजुराच्या बिया काढून त्यांचे लहान तुकडे करा आणि मिक्सरवर भरडसर वाटून घ्या.
- मनुका चिरून घ्या.
- काजू, बदाम व पिस्ता वेगवेगळे भाजून घ्या आणि अगदी बारीक तुकडे करा.
- खसखस मंद आचेवर अगदी थोडी गरम करा.
- एका जाड बुडाच्या किंवा नॉन-स्टिक भांड्यात तूप गरम करून खजूर टाकून त्याचा एकजीव गोळा होईपर्यंत परतून घ्यावा. सतत हलवावे नाहीतर खालून करपेल.
- मग त्यात भाजलेली खसखस व काजू, बदाम, पिस्ता, मनुका, वेलची पावडर घाला. मिश्रण व्यवथित मिक्स करावे आणि थोडे थंड होऊ द्यावे.
- मिश्रण कोमट असतानाच चांगले मळून घ्यावे आणि त्याचे दोन किंवा तीन भाग करावे.
- एका अॅल्युमिनियम फॉईल किंवा प्लास्टिक शीट वर डेसिकेटेड कोकोनट पसरावे.
- खजुराच्या मिश्रणाचा एक भाग घेऊन त्याला दंडगोलाकार (रोल) आकार द्या. त्याप्रमाणे इतर दोन रोलही तयार करा.
- तो रोल अॅल्युमिनियम फॉईल ठेवून घट्ट गुंडाळून घ्या. आणि रोलच्या दोन्ही टोकांना चॉकलेट टॉफी प्रमाणे पीळ द्या. प्लास्टिक शीट वापरत असाल तर रोलच्या दोन्ही टोकांना धागा बांधून घ्या.
- ४-५ तास फ्रिजमध्ये हे रोल्स ठेवा.
- चार तासानंतर वरील अॅल्युमिनियम फॉईल काढून इच्छित जाडी/रुंदी ठेवून रोलचे काप करा.
टिपा:
- सुका मेवा मिक्सरला बारीक करू नये. भरड हवा. किंवा खलबत्त्यात कुटून घ्या.
- खजुराऐवजी अंजीर वापरून पण अश्याच वड्या करता येतात.
- मोदक मोल्ड वापरून याच मिश्रणाचे खजूर मोदक बनवता येतात. तसेच प्लास्टिक शीटवर हे मिश्रण सारख्या जडित लाटून घेवून कुकीज कटरने हव्या त्या आकारात वड्या पाडता येतात.
2 comments:
loved this one...bookmarked it ;-)
thanks Pooja
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!