Crispy and delicious Maharashtrian style egg dosa/ghavana is a perfect breakfast.
Ingredients:
Method:
Combine eggs, rice flour, ginger-garlic paste, green chili crush, turmeric powder. Also add chopped onion, tomato & coriander, salt & pepper to taste. Mix and mash nicely with hand. (You can chop tomato, onion etc in food processor. Result is better.)
Mix well, add required water to adjust consistency of batter. The batter should be little thin than dosa batter.
Heat a nonstick dosa-pan.
Once pan is hot, drizzle or spray few drops of oil.
Making method is apart from dosa. Pour the batter circular, side of pan to middle of pan. (Refer the instant dosa/ghavane recipe). Dosa should be thin.
Cover and cook for 2-3 minutes.
Flip to the other side and cook for 2-3 minutes.
Serve hot with tomato ketchup.
It is also very good with prawns or chicken curry.
साहित्य:
Ingredients:
- Eggs- 2
- Rice flour- 1 cup
- Ginger-garlic paste- 2 tsp
- Green chili, crushed or minced- 1 tsp or as you personal choice
- Turmeric powder- 1 tsp
- Chopped coriander- ¼ cup
- Finely chopped tomato- ¼ cup
- Finely chopped onion- ½ cup
- Salt & pepper to taste
- water- around ¾ cup
- Oil as required
Method:
Combine eggs, rice flour, ginger-garlic paste, green chili crush, turmeric powder. Also add chopped onion, tomato & coriander, salt & pepper to taste. Mix and mash nicely with hand. (You can chop tomato, onion etc in food processor. Result is better.)
Heat a nonstick dosa-pan.
Once pan is hot, drizzle or spray few drops of oil.
Making method is apart from dosa. Pour the batter circular, side of pan to middle of pan. (Refer the instant dosa/ghavane recipe). Dosa should be thin.
Cover and cook for 2-3 minutes.
Flip to the other side and cook for 2-3 minutes.
Serve hot with tomato ketchup.
It is also very good with prawns or chicken curry.
अंड्याचे घावन/ डोसा
साहित्य:
- अंडी-२
- तांदुळाचे पीठ- १ कप
- बारीक चिरलेला कांदा- १/२ कप
- बारीक चिरलेला टोमाटो - १/४ कप
- बारीक चिरलेली कोथिम्बिर- १/४ कप
- आल-लसुन पेस्ट- १ टीस्पून
- हिरवी मिरची ठेचा- १ टीस्पून किंव्हा कमी-जास्त तुमच्या आवडीप्रमाणे
- हळद- १ टीस्पून
- हिंग- १/४ टीस्पून
- पाणी- अंदाजे १ कप
- मीठ आणि मिरपूड -चवीप्रमाणे
- तेल- आवश्यतेनुसार
- कांदा आणि टोमाटो फूड प्रोसेसर मध्ये फिरवून घेतलत तर छान बारीक होईल आणि मिळून येईल.
- एका बाउल मध्ये पाणी व तेल सोडून बाकी सर्व साहित्य एकत्र करा. पाणी लागेल तसे हळूहळू घाला.
- व्यवस्थित फेटून घ्या. मिश्रण डोश्यासारख सरसरीत झाल पाहिजे. मिश्रण डोश्यापेक्षा थोडं पातळ चालेल.
- डोसा तवा गरम करून थोड तेल पसरवा. वाटीत मिश्रण घेऊन तव्याच्या कडेपासून मध्यापर्यंत ओता. जास्त जाडसर करू नका. झाकण ठेऊन १-२ मिनिटे शिजू द्या.
- उलटून घ्या. छान सोनेरी रंगावर दोन्ही बाजूनी भाजून घ्या .
- गरमागरम घावणे केचप बरोबर वाढा.
- चिकन किंव्हा कोलंबीच्या करी सोबत पण छान लागतात .
1 comment:
love this recipe a must try for me...
I am adding you to my side bar...
www.love4cooking.blogspot.com
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!