One of the forgotten recipe of my granny for fasting. It is easy to make and simply delicious.
We can make this recipe with rice semolina/rava on non fasting day.
Ingredients:
Method:
साहित्य:
कृती:
We can make this recipe with rice semolina/rava on non fasting day.
Ingredients:
- Vari/ Bhagar/Sama ke chaval (Morayo or Samo seeds)- 1 cup
- Sugar or jaggery, grated- 1 cup
- Fresh coconut, scraped- 1 cup
- Cardamom Powder- 1 tsp
- Pure desi ghee- 2 tsp
- Water- 1½ cup
Method:
- Wash vari tandul with water and drain completely with strainer. Keep aside.
- Heat the water in a sauce pan.
- And other side, heat ghee in non-stick pan.
- Add washed vari and saute till color turns to light pink or for 2-3 minutes.
- Add hot water in roasted vari pan.
- Stir well and cover it. Cook properly for 2-3 minutes.
- Once vari absorbs all the water and cooked, add sugar, grated coconut and cardamom powder. Stir well and remove all the lumps.
- Cover the pan and let it cook for 2-3 minutes.
- Grease a plate or tray with little ghee.
- Pour all the mixture in the plate and spread evenly. Let it be cooled.
- Cut into pieces of desired shape.
उपवासाची (वरी तांदळाची) खांडवी /सांजोरी /खांटोळी
साहित्य:
- वरीचे तांदूळ- १ कप
- साखर किंव्हा चिरलेला गुळ - १ कप
- खवलेले ओले खोबरे- १ कप
- वेलची पूड- १ टीस्पून
- साजूक तूप- २ टीस्पून
- पाणी- १ १/२ कप
कृती:
- वरी तांदूळ निवडून, धुऊन चाळणीत निथळत ठेवावेत. पूर्ण निथळून द्यावेत.
- एकीकडे पाणी गरम करत ठेवावे.
- नॉन-स्टीक कढईत तूप गरम करून धुतलेले वरीचे तांदूळ गुलाबी रंगावर परतून घ्यावेत.
- त्यावर उकळते पाणी घालून हलवावे. झाकण ठेऊन दोन वाफा काढाव्यात.
- वरी तांदूळ शिजले की ओले खोबरे, साखर किंव्हा गुळ, वेलची पूड घालावी. चांगले ढवळून झाकण ठेऊन वाफ काढावी.
- थाळीला तूप लाऊन शिजलेले मिश्रण थापावे.
- थोडे थंड झाले की त्याच्या वड्या कापाव्या.
No comments:
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!