Friday, 19 June 2015

Chicken Popcorn

Homemade chicken popcorn tastes better than the KFC.




Ingredients: 

  • Boneless chicken-  250 gm
  • Corn flour- 1 tsp
  • Egg- 1
  • Garlic powder- ½ tsp or garlic paste- 1 tsp
  • Onion powder- ½ tsp or onion paste- 1 tsp
  • Chili powder or cayenne pepper- 2 tsp
  • Mixed herbs- ½ tsp
  • Black pepper powder- 1 tsp or to taste
  • Worcestershire sauce or lime juice- 1 tsp
  • Salt- to taste
  • Raw corn flakes (makai poha), coarsely ground- 2 cups
  • Oil for deep frying 

Method:
  • Wash and cut chicken into bite-sized chunks.
  • Combine garlic powder, onion powder, chili powder, mixed herbs, black pepper powder, worcestershire sauce and salt in a bowl. Mix well and add chicken pieces in it. 
  • Mix and marinate the chicken for minimum 2 hours.
  • Add the egg white and corn flour. Mix everything well . 
  • Heat oil in the kadhai and take ground  raw corn flakes in a dish.
  • Roll and coat each chicken piece in ground corn flakes.
  • Deep fry each chicken piece until evenly golden brown.
  • Drain popcorn chicken on a tissue paper.
  • Serve hot with tomato ketchup and some salad.

Tips:

  • You can use bread crumbs or crumbled corn flakes or coarsely powdered oats instead of  raw corn flakes.
  • For Indian flevour, omit onion & garlic powder, pepper powder, worcestershire sauce and mixed herbs. Add tikka masala, ginger-garlic paste and lime juice. 
  • Carefully put pieces into hot oil and fry until evenly golden brown. Be careful not to over-crowd your pan or the chicken will not have a crispy crust. 
  • Raw corn flakes (makai poha) : 

चिकन पॉपकॉर्न्स

साहित्य:
  • बोनलेस चिकन- २५० ग्रॅम
  • कॉर्न फ़्लोवर- १ टीस्पून 
  • अंड - १
  • लसूण पावडर- १/२  टिस्पून किंवा लसूण पेस्ट- १ टीस्पून 
  • कांदा पावडर- १/२  टिस्पून किंवा कांदा पेस्ट- १ टीस्पून 
  • मिरची पावडर- २ टिस्पून किव्हा आवडीनुसार 
  • मिक्स हर्ब्स- १/२  टिस्पून
  • मिरपूड- १ टीस्पून  किंवा चवीनुसार
  • Worcestershire सॉस किंवा लिंबाचा रस- १ टिस्पून
  • मीठ- चवीनुसार 
  • मक्याचे पोहे (चिवड्यासाठी वापरतात ते), भरड चुरा करून - २ कप
  • तळण्यासाठी तेल- आवश्यकतेनुसार 

कृती:
  • चिकन धुवून त्याचे छोट्या आकाराचे तुकडे करा.  
  • एक वाडग्यात  लसूण व कांदा पावडर, मिरची पावडर, मिक्स  हर्ब्स , मिरपूड, Worcestershire सॉस आणि मीठ एकत्र करा. 
  • मिश्रण चांगले मिक्स करून त्यात चिकनचे तुकडे घालावे. चिकनच्या तुकड्यांना मिश्रण व्यवथित चोळावे आणि किमान २ तास चिकन मुरु द्यावे. 
  • नंतर त्यात अंड्याचा पांढरा भाग व कॉर्न फ्लोअर घालावे. सर्व काही चांगले मिक्स करावे.
  • एका कढईत तेल गरम करायला ठेवा.  
  • एका डिशमध्ये मक्याच्या पोह्यांचा चुरा घ्या. एकएक चिकन तुकडा त्यात घोळवा.  बाजूने तो चुरा चिकनला चिकटला पाहिजे. 
  • अश्या प्रकारे सर्व चिकनचे तुकडे सोनेरी-तपकिरी होईपर्यंत तळून घ्यावेत. टिशू पेपरवर काढावेत.  
  • गरमागरम चिकन पॉपकॉर्न्स टोमॅटो केचप आणि सलाड सोबत सर्व्ह करावे.  

टिपा:
  • मक्याच्या पोह्यांचा चुऱ्याच्याऐवजी  ब्रेडक्रम्ब्स किंवा कॉर्न  फ्लेक्सचा चुरा वापरू शकता.
  • हेच चिकन पॉपकॉर्न्स भारतीय चवीत बनवायचे  असतील तर वर नमूद केलेले मसाले वापरण्याऐवजी  टिक्का मसाला, आलं-लसूण पेस्ट आणि लिंबाचा रस घाला.

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!