Murabba is nothing but a preserve of raw mangoes with sugar syrup which is flavoured with cloves and cardamom. Murabba is made by many methods. Here I gave you a very easy and quick recipe. Children love it more.
Ingredients:
- Raw mangoes (preferably Rajapuri), grated- 2 cups/4 med size/ 1 kg
- Sugar- approx 4 cups (may be need less than or more than, depends upon sourness of mango)
- Cardamom powder- 1 tsp
- Cloves- 6 to 8
- Salt- a small pinch
Method :
- Remove skin of raw mangoes and grate them. Discard the seeds.
- Combine grated mango, sugar, cloves and salt in the heavy bottom pan.
- Mix well and keep it for 1 hour. Thus it discharges juice.
- Cook carefully this mixture on low-med heat till the sugar syrup is of two string consistency. Stir in between.
- Switch off gas and add cardamom powder. Give a nice stir and cool completely.
- Shift this murabba in a sterilized and dry glass jar.
- It stay fresh and in good condition for 1 year in refrigerator. You can even keep it even outside fridge for 2 months but depends upon climate.
- Enjoy this murabba with chapati, paratha or bread.
मोरांबा / साखरांबा
साहित्य:- कैरी - १ किलो /साधारण ४ मध्यम (२ कप किस)
- साखर- ४ कप (यापेक्षा थोडी कमी-जास्त लागू शकते. कैरीच्या आंबटपणावर अवलंबून आहे)
- वेलची पूड- १ टीस्पून
- लवंग- ६ ते ८
- मीठ- चिमुटभर
कृती:
- प्रथम कैऱ्या सोलून व किसून घ्याव्यात. कोय किंवा बाटा टाकून द्यावा.
- एका जाड बुडाच्या स्टेनलेस स्टील किंवा नॉन-स्टिक भांड्यात कीस, साखर, मीठ व लवंगा एकत्र करून ठेवावे. हे मिश्रण १ तास तसेच ठेवून द्यावे. त्यामुळे कैरीला भरपूर रस सुटतो.
- हे मिश्रण मंद ते मध्यम आचेवर ठेवून शिजवावे. लक्ष ठेवून मधून मधून ढवळत रहावे.
- साखर वितळून त्याचा पाक होऊ लागेल. पाक हळूहळू घट्ट होवू लागेल. २ तारी पाक झाला की गॅस बंद करावा. मधाप्रमाणे पाक दिसेल.
- त्यात वेलची पूड घालावी आणि छान ढवळून घ्यावे.
- गार झाल्यावर निर्जंतुक व कोरड्या बरणीत भरून ठेवावा.
- कोरड्या हवेत हा मोरंबा वर्षभर टिकतो. दमट हवामानात २ महिने बाहेर चांगला राहील पण नंतर फ्रीजमध्ये ठेवावा.
टिपा :
शक्यतो राजापुरी कैऱ्या वापराव्यात. घट्ट व मांसल असणाऱ्या या कैऱ्या लोणचे व मोरांबा बनवण्यासाठी आदर्श मानल्या जातात.
3 comments:
Mam. Can a use sugar replace ghul
Yes, you can. That recipe is known as "Gulamba"
Ma'am my grandma wants to know...ki agr burshi lgi to... How to remove dat?
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!