Thursday 7 August 2014

Vratki Khandvi /Khantoli /Sanjori (Samo Burfi)

One of the forgotten recipe of my granny for fasting. It is easy to make and simply delicious. 
We can make  this recipe with rice semolina/rava on non fasting day.



Ingredients:
  • Vari/ Bhagar/Sama ke chaval (Morayo or Samo seeds)- 1 cup 
  • Sugar or jaggery, grated- 1 cup 
  • Fresh coconut, scraped- 1 cup 
  • Cardamom Powder- 1 tsp 
  • Pure desi ghee- 2 tsp 
  • Water- 1½ cup 

Method:
  • Wash vari tandul with water and drain completely with strainer. Keep aside. 
  • Heat the water in a sauce pan. 
  • And other side, heat ghee in non-stick pan. 
  • Add washed vari and saute till color turns to light pink or for 2-3 minutes. 
  • Add hot water in roasted vari pan. 
  • Stir well and cover it. Cook properly for 2-3 minutes. 
  • Once vari absorbs all the water and cooked, add sugar, grated coconut and cardamom powder. Stir well and remove all the lumps. 
  • Cover the pan and let it cook for 2-3 minutes. 
  • Grease a plate or tray with little ghee. 
  • Pour all the mixture in the plate and spread evenly. Let it be cooled. 
  • Cut into pieces of desired shape.
उपवासाची (वरी तांदळाची) खांडवी /सांजोरी /खांटोळी


साहित्य:
  • वरीचे तांदूळ- १ कप 
  • साखर किंव्हा चिरलेला गुळ - १ कप 
  • खवलेले ओले खोबरे- १ कप 
  • वेलची पूड- १ टीस्पून 
  • साजूक तूप- २ टीस्पून 
  • पाणी- १ १/२ कप 

कृती:
  • वरी तांदूळ निवडून, धुऊन चाळणीत निथळत ठेवावेत. पूर्ण निथळून द्यावेत. 
  • एकीकडे पाणी गरम करत ठेवावे. 
  • नॉन-स्टीक कढईत तूप गरम करून धुतलेले वरीचे तांदूळ गुलाबी रंगावर परतून घ्यावेत.
  • त्यावर उकळते पाणी घालून हलवावे. झाकण ठेऊन दोन वाफा काढाव्यात. 
  • वरी तांदूळ शिजले की ओले खोबरे, साखर किंव्हा गुळ, वेलची पूड घालावी. चांगले ढवळून झाकण ठेऊन वाफ काढावी. 
  • थाळीला तूप लाऊन शिजलेले मिश्रण थापावे. 
  • थोडे थंड झाले की त्याच्या वड्या कापाव्या. 

No comments:

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!