Avala supari is a mouth freshener and good for health too. The fruit "Indian Gooseberry" is called "Avala" in Marathi and "Amla" in Hindi.
Avala is a highly potent form of Vitamin C, and contains much more Vitamin C than is found in oranges. It is high in antioxidants. It is good for digestion, also providing an astringent and clean feeling in the mouth. Ayurveda is recommended "Avala" for good health.
Variations:
Avala is a highly potent form of Vitamin C, and contains much more Vitamin C than is found in oranges. It is high in antioxidants. It is good for digestion, also providing an astringent and clean feeling in the mouth. Ayurveda is recommended "Avala" for good health.
Ingredients:
- Indian Gooseberry (avala, amla)- ½ kg
- Rock salt (saindhv namak) or salt- 1 tbsp
- Ginger juice- ¼ cup (approx. from 25-30 gm ginger)
Method:
- Wash avala fruits and keep them on jali plate or starainer on a pressure cooker-separator(vessel).
- Take 1 whistle. (The avalas should be cooked through, but not too soft that they will become mushy.) You can also use a steamer to cook the avlas. Again the avlas should not be directly exposed to the water. Let them cool.
- Now avala can easily remove seeds but retain its shape and form, using your fingers. Separate out the slices of the amla. You can keep as it is or cut into small pieces.
- Grind ginger with minimum water or finely grate, squeeze the juice from ginger.
- In a big bowl combine avala, salt and ginger juice. Rest them for 1 hour and shift them in a plate.Dry them in a strong sun. See this avala after drying 1st day.....
- Dry them for 5 to 8 days under hot sunlight. Avala pieces should get dried completely. Transfer dried avala into a glass or plastic air tight container.
- You may add 2 tsp of cumin (jeera) powder.
- You may add ½ tsp of hing for extra health.
- You may use raw avalas instead of boiled. Grate the avalas and ginger. Apply salt and cumin powder on them. Rub and dry them.
आवळा सुपारी
आवळा सुपारी हि मुखशुद्धी आणि आरोग्यासाठी खूप चांगली आहे.
संशोधनात असे आढळले आहे की चांगल्या गुणधर्माचे व संत्र्यापेक्षा जास्त व्हिटॅमिन "सी" आवळ्यात आहेत . याच्या सेवनाने पचनशक्ती चांगली वाढते. आयुर्वेदात आवळ्याला अत्यंत गुणकारी म्हटले आहे.
साहित्य:
कृती:
टिपा :
संशोधनात असे आढळले आहे की चांगल्या गुणधर्माचे व संत्र्यापेक्षा जास्त व्हिटॅमिन "सी" आवळ्यात आहेत . याच्या सेवनाने पचनशक्ती चांगली वाढते. आयुर्वेदात आवळ्याला अत्यंत गुणकारी म्हटले आहे.
साहित्य:
- आवळा - १/२ किलो
- मीठ किंवा शेंदेलोण/सैंधव मीठ- १ टेबलस्पून
- आले रस - १/४ कप (साधारण. २५-३० ग्रॅम आल्यापासून)
कृती:
- आवळे धुवून आणि प्रेशर कुकरच्या भांड्यात ठेवावेत. त्या भांड्यात अजिबात पाणी घालायचे नाही. (पण कुकरमध्ये पाणी घालायला विसरू नका)
- शिट्टी न लावता २०-२५ मिनीटे त्यांना शिजवावे. (म्हणजे आवळ्यांना थेट पाण्याचा संपर्क नको, वाफेवर शिजायला हवेत.) मऊ होई पर्यंत शिजले पाहिजेत. अगदी खूप मऊ नको. बोटाने दाबल्यास लगदा न होता त्यांचा आकार कायम राहून उघडले पाहिजेत म्हणजे आपण सहजपणे आतील बी काढू शकतो.
- त्यांना थंड होऊ द्या. त्याच्या बिया काढा. पाकळ्यांसारखे त्याचे भाग दिसतील. हवे तर तसेच ठेवा किंव्हा त्याचे अजून लहान तुकडे करा. लहान तुकडे लवकर सुकतात.
- कमीतकमी पाणी वापरून आले मिक्सरमध्ये बारीक वाटा किंवा बारीक किसणीवर आले किसून घ्या, पिळून किंव्हा गाळून त्याचा रस काढा.
- मोठ्या बाउलमध्ये आवळ्याचे तुकडे, मीठ आणि आले रस एकत्र करा. १ तास मुरु द्या नंतर मोठ्या ताटात पसरवून कडक उन्हात वाळत घाला.
- कडक उन्हात ५ ते ८ दिवस वाळवा. तुकडे पूर्णपणे सुकायला हवे आहेत.
- काचेच्या किंवा प्लॅस्टिकच्या हवाबंद डब्यात/बरणीत ठेवा.
टिपा :
- सुकवण्यापूर्वी आवळ्यावर २ टिस्पून जिरे पूड घालून हळूहळू चोळा. जिऱ्याचा स्वाद छान लागतो.
- अजून आरोग्यपूर्ण बनवण्यासाठी, आवळ्यावर १/२ टिस्पून हिंग घालू शकता.
- इथे आवळे उकडून घेतले आहेत. पण त्याऐवजी कच्चे सुद्धा वापरू शकतो. त्यासाठी आवळे आणि आले किसून घ्या. त्यांना मीठ आणि जिरे पावडर चोळा आणि कडक उन्हात वाळवा.
2 comments:
Healthy recipe,i will try it ...
you blog post is good and i learnt the process of making mouth freshener it looks really testy i will try to make it.
Thanks for this beautiful post.
Post a Comment
Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!