Saturday 20 July 2013

Kantolichi Bhaji (Spicy Stir-fry Kantola / Indian or Spine Gourd )

This vegetable is seasonal and we can find it in the markets during monsoon. It is packed with goodness and taste too. It is rich in fibre and vitamins. It is cooling to the body, easy to digest, good for cough, fevers, increases appetite and good for the kidneys. Lactating mothers can eat this veggie to decrease the problem of vomiting in infants. Recent research shows that it has good for diabetics.
We make a simple roasted vegetable of it. Here is its recipe.


Introduction: It is small ovoid, green and full of soft spines and looks like the sister of Bitter gourd but not definitely not in taste. 


Ingredients:
  • Kantola/ Kantoli- 1 bunch (approx 15)
  • Sprouted and peeled val beans (field beans)- ¼ cup
  • Chopped onion-  1 cup
  • Garlic, bruised- 6 cloves
  • Mustard seeds -  1 tsp
  • Asafetida (Hing) - ¼ tsp
  • Turmeric powder – ½ tsp
  • Homemade mix masala or Chili powder – 1 tsp
  • Goda masala- 1 tsp
  • Grated jaggery- ¼ tsp
  • Salt- to taste
  • Oil- 3 tbsp
  • Scraped fresh coconut- 2 tbsp for garnishing 
  • Finely chopped fresh coriander- 2 tbsp

Method:
  • Cut the Kantola lengthwise and scoop out the seeds. Slice them semicircle like. 
  • Add 1 tsp of salt and mix. Now lightly rub the kantola with your hand. Leave it to rest for atleast 10 minutes. It will leave water. Squeeze and drain the water. Wash the kantola under running water to remove the extra salt or just use it as it is. 
  • Heat oil in a pan.  Add mustard seeds. When the splattering starts, add garlic and onion. 
  • When onion become pink, add turmeric powder, hing, masala and sauté for a minute.
  • Add val beans, little water and salt to taste. Mix well, cover and cook for 7-8 minutes on simmer. 
  • Add squeezed cantola slices and goda masala. Add some water. Mix well, cover and cook for 10 minutes or till cooked on simmer. Add jaggery, mix well, cover and cook on simmer for a minute.
  • Garnish with scrapped coconut and coriander. 
  • Serve hot with chapati, bhakari or dal-rice.

Second method :
  • Prepare this vegetable to cook as above.
  • Heat oil in a pan.  Add mustard seeds. When the splattering starts, add pieces of  2-3 green chilies, garlic and onionsauté till translucent.  
  • Add turmeric, hing and sauté for a minute. Add cantola and salt & mix well. Sprinkle some water. Cover & cook for 10-15 minutes or till cooked on simmer. Stir occasionally.
  • Garnish with scrapped coconut and chopped coriander. 
  • Serve hot with chapati.

कंटोलीची  भाजी

कंटोली हि कंटूर्ली, कर्टुल, कर्टुले, काटेली, फागल इत्यादी वेगवेगळ्या नावाने ओळखली जाते. हि भाजी फक्त पावसाळ्यातच मिळते. छोट्या कार्ल्यासारखी दिसणारी हि रान भाजी खूपच उपयुक्त आहे.

साहित्य:
  • कंटोली - १ जुडी (साधारणपणे १०-१५)
  • मोड आणून सोललेले वाल-  १/४ कप
  • चिरलेला कांदा- २ कप
  • ठेचलेला लसूण पाकळ्या - ७ ते ८
  • राई/ मोहरी- १ टीस्पून
  • हिंग- १/४ टीस्पून
  • हळद- १/२ टीस्पून
  • घरगुती मसाला किंव्हा मालवणी मसाला - १ टीस्पून (किंव्हा मिरची पूड आणि थोडा गोडा मसाला जास्त वापरावा.)
  • गोडा मसाला- १ टीस्पून
  • खिसलेला गूळ- १/४ टीस्पून
  • मीठ चवीनुसार
  • तेल- ३ टेबलस्पून
  • बारीक चिरलेली कोथिंबीर- २ टेबलस्पून
  • खवलेले ओले खोबरे- २ टेबलस्पून

कृती:
  • कंटोली उभी मध्यभागी चिरून दोन भाग घ्या. त्याच्या बिया चमच्याच्या मागच्या बाजूने काढा. 
  • नंतर चिरून घ्या. थोडं मीठ टाकून हलक्या हाताने चुरा. थोडावेळ तसेच ठेऊन द्या. म्हणजे पाणी सुटेल व ते मऊ पडतील. वाहत्या पाण्याखाली धुऊन, पिळून घ्या.
  • एका कढईत तेल गरम करून मोहरी टाका, मोहरी तडतडली कि लसुण, कांदा टाका. कांदा गुलाबी झाला कि त्यात हळद, हिंग आणि मसाला टाका. व्यवस्थित एकत्र करून घ्या.
  • त्यात सोललेले वाल व थोडे पाणी टाका. झाकण ठेऊन मंद आचेवर ७-८ मिनिटे शिजू द्या.  नंतर त्यात कंटोली व मीठ टाका.  व्यवस्थित एकत्र करून घ्या.
  • त्यात थोडे पाणी शिंपडा. झाकण ठेऊन मंद आचेवर १० ते १५ मिनिटे किंव्हा भाजी शिजेपर्यंत  शिजू द्या. नंतर गुळ टाकून एक वाफ काढा. वरून कोथिंबीर व ओलं खोबर पेरा.  गरमागरम भाकरी किंव्हा चपाती किंव्हा आमटी-भातासोबत वाढा.

दुसरी पद्धत :
एका कढईत तेल गरम करून मोहरी टाका, मोहरी तडतडली कि लसुण, कांदा टाका. कांदा गुलाबी झाला कि त्यात हळद, हिंग आणि २-३ मिरच्या कापून टाका. व्यवस्थित एकत्र करून घ्या.
 नंतर त्यात कंटोली व मीठ टाका.  व्यवस्थित एकत्र करून घ्या.
त्यात थोडे पाणी शिंपडा. झाकण ठेऊन मंद आचेवर १० ते १५ मिनिटे किंव्हा भाजी शिजेपर्यंत  शिजू द्या. वरून ओलं खोबर पेरा.  गरमागरम भाकरी किंव्हा चपाती किंव्हा आमटी-भातासोबत वाढा.

1 comment:

Anonymous said...

Thank you for sharing this review. Indeed, my mother really loved cooking a stir fry sauce and this is the one of the recipes she always cooked for us. Our family really loves it very much and I want to try this one, I'm sure my family will love this recipe very much. Keep sharing!.

Post a Comment

Your feedback is valuable. Keep supporting and loving for ever .....!